Половината от читателите на OFFNews искат забраната за пушене да остане

Последна промяна на 10 юни 2013 в 18:06 2459 12

Резултатите от анкетата
Резултатите от анкетата

Половината от читателите на OFFNews предпочитат тоталната забрана за пушене в заведенията да остане, сочат резултатите от последната ни анкета.

Интересът към допитването ни беше изключително голям – гласували са 5 700 читатели.

53% (3 047 гласа) избират опцията Да има тотална забрана за пушене в заведенията

 Да има отделни салони: за пушачи и непушачи – този отговор са предпочели 24% (1 372 гласа).

На трето място се класира най-компромисното предложение: Да има отделни заведения – за пушачи и непушачи. Него са предпочели 16% (940 гласа).

Позицията Да се пуши във всяко заведение заемат 4% (210 гласа) от читателите на OFFNews.

3% (131 гласа) приемат неутралната позиция Аз не ходя по заведения – все ми е едно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.06 2013 в 10:55

Всичката Мара втасала че допряхме до тутюна...

Инак забраната в тая си форма е пълно лицемерие. При условие, че никъде в българското законодателство няма такова животно като вреда от тютюнопушенето, няма такова животно като права на непушачи аз не знам с какво основание се иска от кръчмите да вардят за пушачи. Между другото кръчмите са частни заведения с публичен достъп, а не "обществени".
Истината е, че ни е нужен специален закон както е в нормалните държави. Всеки човек има право на чист въздух, но това не е абсолютно право. Никой не може да му гарантира, че навсякъде въздухът ще е чист. Правото се гарантира само до местата с които той може да се разпорежда или поради една или друга причина трябва да пребивава. Демек всеки който стопанисва някакъв имот трябва да има право да го обяви за зона без дим. Ако не е стопанин, то трябва да има основателна причина да бъде там. Примерно децата имат съвсем основателна причина да живеят при родителите си, освен това по закон са непушачи. Това значи, че помещенията където живеят деца, автоматично трябва да се третират като зона за непушачи. Съвсем естествено е също, ако държавата в качеството си на стопанин обяви всички държавни и общински сгради за зони без дим.
Следващата стъпка е да се дефинира "вредата". В правото за вредно се приема всяко действие или бездействие, когато се нарушават човешки права. И след като непушачите имат право в рамките на зоните по-горе, то очевидно ако някой запали фас нарушава правата им. Те това е вреда. И след като е вреда непушачите би трябвало да имат право на обезщетение. Не е нужно да плащаме заплати на здравни инспектори да вардят. Просто всеки, който прецени че са му нарушени правата да може да викне полиция, да се констатира и да си предяви претенцията към нарушителя. Няма нужда непушачите да реват по форуми и медии. Една проста съдебна процедура може да върши 100 пъти по-добра работа. И тя върши, ама не и в България...
Та така драги ми непушачи... Нагло е когато ревете, че не трябва да се пуши в кръчми и стриптийз клубове, а в същото време живеете в държава, в която е напълно легално някой да си държи пепелника на бебешкото креватче. Не може най-фрапантните нарушения да се подминават все едно не ги забелязваме а в същото време да говорим за някакви кръчми. Да, всеки има право да ходи на кръчма. Но то това право си беше гарантирано и преди тоталната забрана. Имаше си изисквания за разделяне, за климатични инсталации, имаше си и солени глоби при неспазването.

11.06 2013 в 08:52

Тинята на нацията са пидалите, лесбийките и непушачите. Да прочистим страната от тези войнстващи боклуци.

10.06 2013 в 22:25

Яввно обществените места, не са съвместими с част от обществото.

10.06 2013 в 21:54

А какво ще прави персоналът в салоните за пушене - да им раздадем по един противогаз ли?!

10.06 2013 в 21:25

Айде стига толкова!
Ясно е, че никой не иска наркоманите обратно в заведенията.
За какво се повдига този въпрос отново?

10.06 2013 в 20:12

Никой не иска да пуши в болници,училища и учреждения ... Говоря за барове дискотеки и кафенета какво трудно и лошо да са с отделни салони ?Така всеки ще има избор като не искаш да ти пуша на главата отиваш в салона за непушачи и всички са щастливи.

10.06 2013 в 20:01

Ами, да си пушат пушачите, кой им пречи? Ама да не го правят на обществени места. Непушачите не дишат тая гнус през филтър. Има деца, има болни - те защо трябва да дишат тютюнев дим?

10.06 2013 в 19:59

Много ясно, че трябва да остане пълната забрана за тютюнопушене на обществени места. Много правилно гласуваха в Литва, че тютюнопушенето на обществени места е насилие. Няма основание пушачите да налагат този свой навик на околните. Да го правят върху себе си.

10.06 2013 в 19:51

Цигарите ли са най-важното нещо в момента в България!?Като всяко нещо в България всичко е наопаки,първо "направете отделни салони" хората таман ги направиха и хоп вече не са нужни,а че си вложил пари никой не го интересува...Вместо да се вземе разумно решение по лесно е да се дава през просото,колкото и да не ви харесва ние(пушачите съществуваме).Защо не се вземат всички акцизи такси и таксички и не влязат директно за лекуване на онко болни или белодробни заболявания!?
Като толкова ви пречат цигарите ги забранете,изгорете тютюневите насаждени забранете вноса затворете фабриките спрете субсидиите за тютюнопроизводителите и готово всички вкупом ще спрем да пушим!А не като сега купувай ама не пуши е няма как да стане!

10.06 2013 в 19:01

а другата половина обратното! и кво правим, почваме да викаме кат Ердоган, мен са го избрали 50% и ще си прави квот си иска. А с другите 50% какво правим? Да ги избием, тяхната ...

И стига с тия тенденциозни заглавия, нали все се опитвате да не приличате на Делянчовите медии?