Започва ваксинирането на децата на бежанци

Вероника Шербанова 07 октомври 2013 в 13:07 1553 0

Сирийски бежанци. Снимка: ЕПА / БГНЕС, архив
Сирийски бежанци. Снимка: ЕПА / БГНЕС, архив

В понеделник започва ваксинирането на децата на бежанците. Това съобщиха от здравното министерство.

Всички деца на нелегалните имигранти в България от 13-месечна до 15-годишна възраст ще бъдат имунизирани с петвалентна ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш, хемофилус инфлуенца, полиомиелит.

След това ще бъде направена и ваксина срещу морбили и рубеола. Средствата за ваксините е осигурена от Здраната каса.

Всички деца ще бъдат имунизирани според българския имунизационен календар, като тези, които носят имунизационни паспорти, ще се продължи ваксинация от последната, която са получили, посочи държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Той обясни, че за момента няма данни за внесени болести от бежанци, но имунизацията ще се прави за всеки случай, тъй като няма точни данни за полученото от тях здравно обслужване до момента, а и ситуацията, в която живеят, е притеснителна, защото капацитетът е надхвърлен.

Най-често срещани за момента са респираторните вирусни инфекции, което не е толкова фатално, тъй като се лекуват по-лесно. Ние също ги караме. Хубавото е, че до момента нивото на заболяемост сред тях е много ниско. Има само един случай на хепатит, 2-3 случая на респираторни заболявания и няколко деца с ентероколити. Нивото на заболяване в момента не е по-високо от това сред нашето население, дори е малко по-ниско, категоричен е Кунчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови