Quantcast

Бежанците у нас са 5222 души

Последна промяна на 02 октомври 2013 в 15:22 1115 2

Бежанци

5222 души е броят на бежанците в страната към края на вчерашния ден. Това заяви на брифинг в парламента вътрешният министър Цветлин Йовчев.

Вътрешният министър коментира, че от МВР има пренасочен ресурс от хора, които да помагат в процедурите по приема на бежанците.

Йовчев премълча каква е сумата, която България е поискала от ЕС като помощ за бежанците, идващи от Сирия.

Запитан какъв е таванът за прием за бежанци у нас, Йовчев отговори:

"Таванът е много разтегливо понятие, зависи от каква гледна точка го гледаш. От гледна точка на способността ни да управляваме устойчиво и ефективно ситуацията и да минимизираме рисковете, наистина определихме една граница, която варира между 5000-7000 души. Всичко, което поемем в повече, е и свързано с помощта, която ще получим от Европейската комисия", заяви вътрешният министър.

В коментар по уволнението на Никола Казаков от председателския пост в Държавната агенция за бежанците, премиерът Орешарски отговори, че в последните месеци е имал критики към работата му.

Запитан за подробности обаче, той отсече лаконично "следващ въпрос".

След като друг репортер го върна към темата, Пламен Орешарски заяви, че Казаков "не се е справил с предизвикателствата на длъжността си".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.10 2013 в 16:39

х10
а като знаем и колко бързо се плодят, след десетина години ще имаме Кючук Дамаск.

02.10 2013 в 16:10

Хубаво де, толкова са бежанците, а тези които не са получили статут на бежанци колко са? Защото всеки ден данните са за по 100-200-300 задържани на границата и прибрани съответно.