Заместник на Цацаров следи случая с внезапната смърт по „Цветановгейт“

OFFNews 28 август 2013 в 11:49 2481 4

Борислав Сарафов. Снимка: БГНЕС
Борислав Сарафов. Снимка: БГНЕС

Лично зам. главният прокурор Борислав Сарафов ще следи как върви разследването на катастрофата в Кресненското дефиле, при която загина проф. Евгений Николов от БАН, съобщава в. "Преса".

Проф. Николов беше експертът, който трябваше да изследва иззетата мобилна техника за подслушване по делото срещу Цветан Цветанов и бивши служители на службата СДОТО.  Смъртта на експерта обаче отложи окончателния отговор за това, дали "Крайслер"-ът на МВР е слухтял по улиците на София, както се твърдеше в анонимен сигнал, пратен до председателя на БСП Сергей Станишев. Експертизата трябваше да отговори на въпроса дали кетчърът наистина може да се записва разговори по GSM. 

По повод катастрофата прокуратурата в Благоевград е образувала дело, но на този етап няма повдигнати обвинения.

В неделя Атанас Атанасов от ДСБ изрази съмнения по повод смъртта на проф. Евгений Николов. Според Атанасов смъртта е смущаваща, а през годините имало много случаи на разчистване на неудобни свидетели.

"Лично се поинтересувах от делото и възложих на окръжния прокурор на Благоевград пряко да го наблюдава", казва прокурор Сарафов пред "Преса". Той е наредил разследването да се прехвърли от МВР в прокуратурата. До дни то ще бъде възложено на следовател, за да се гарантира максимален професионализъм. Досега разследването се водеше от дознател.

След смъртта на проф. Николов експертизата за подслушването е пренасочена към английски специалисти от фирмата производител на кетчърите. В България няма друг капацитет от този ранг, а е изключено да се ползват експерти на МВР, разяснява още Сарафов. Чрез съдебна поръчка от фирмата производител във Великобритания е изискана цялата техническа документация, както и сведения дали допълнително са правени поправки и преинсталации на софтуера и хардуера. Но най-вече прокуратурата иска отговор дали в момента техниката работи и може да подслушва чрез GSM, а ако не може - защо. Обвинителите настояват и да се възстановят изтритите файлове (ако е възможно). Английските специалисти трябва да изберат дали ще пристигнат у нас, или ще поискат да им се изпрати задържаният от прокуратурата кетчър.

Освен по делото за незаконно подслушване в МВР, проф. Николов бе експерт и в процеса срещу бившия военен министър Николай Цонев, Петър Сантиров и Тенчо Попов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови