Quantcast

Заместник на Цацаров следи случая с внезапната смърт по „Цветановгейт“

Последна промяна на 28 август 2013 в 11:49 1986 4

Борислав Сарафов. Снимка: БГНЕС
Борислав Сарафов. Снимка: БГНЕС

Лично зам. главният прокурор Борислав Сарафов ще следи как върви разследването на катастрофата в Кресненското дефиле, при която загина проф. Евгений Николов от БАН, съобщава в. "Преса".

Проф. Николов беше експертът, който трябваше да изследва иззетата мобилна техника за подслушване по делото срещу Цветан Цветанов и бивши служители на службата СДОТО.  Смъртта на експерта обаче отложи окончателния отговор за това, дали "Крайслер"-ът на МВР е слухтял по улиците на София, както се твърдеше в анонимен сигнал, пратен до председателя на БСП Сергей Станишев. Експертизата трябваше да отговори на въпроса дали кетчърът наистина може да се записва разговори по GSM. 

По повод катастрофата прокуратурата в Благоевград е образувала дело, но на този етап няма повдигнати обвинения.

В неделя Атанас Атанасов от ДСБ изрази съмнения по повод смъртта на проф. Евгений Николов. Според Атанасов смъртта е смущаваща, а през годините имало много случаи на разчистване на неудобни свидетели.

"Лично се поинтересувах от делото и възложих на окръжния прокурор на Благоевград пряко да го наблюдава", казва прокурор Сарафов пред "Преса". Той е наредил разследването да се прехвърли от МВР в прокуратурата. До дни то ще бъде възложено на следовател, за да се гарантира максимален професионализъм. Досега разследването се водеше от дознател.

След смъртта на проф. Николов експертизата за подслушването е пренасочена към английски специалисти от фирмата производител на кетчърите. В България няма друг капацитет от този ранг, а е изключено да се ползват експерти на МВР, разяснява още Сарафов. Чрез съдебна поръчка от фирмата производител във Великобритания е изискана цялата техническа документация, както и сведения дали допълнително са правени поправки и преинсталации на софтуера и хардуера. Но най-вече прокуратурата иска отговор дали в момента техниката работи и може да подслушва чрез GSM, а ако не може - защо. Обвинителите настояват и да се възстановят изтритите файлове (ако е възможно). Английските специалисти трябва да изберат дали ще пристигнат у нас, или ще поискат да им се изпрати задържаният от прокуратурата кетчър.

Освен по делото за незаконно подслушване в МВР, проф. Николов бе експерт и в процеса срещу бившия военен министър Николай Цонев, Петър Сантиров и Тенчо Попов.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.09 2013 в 13:33

И впрочем ако за тези, които евентуално са подслушвали професорът е бил опасен те щяха да го отстранят веднага а не да го чакат цели 2-3 месеца с рискът той да си свърши работата. Да не говоря, че по светът има хиляди фирми които я вършат тази работа срещу заплащане, нито пък за братските служби на КГБ/ГРУ. Все повече се убеждавам, че теорията "отстраниха го за да не възстанови записите" издиша от всякъде.

14.09 2013 в 13:23

Почвам да се замислям, дали смъртта на професорът не е именно за да се забави следствието. Защото вече за всеки е ясно, че бюлетините от Костинброд бяха предизборно активно мероприятие, ако се докаже същото и за подслушването на БСП и лично на Станишев му се струпва твърде много на сметката.

Иначе всеки който е малко по-добре запознат с компютрите знае, че има два вида триене - при първият в таблицата на файловете FAT се трият само имената на файловете но информацията остава на диска. С малко работа на специализиран софтуер не повече за час голяма част от информацията се възстановява. При вторият начин се трие цялата информация и презаписва отгоре случаен шум. Тогава възстановяването е невъзможно. Факта, че това триене е изисквало парола от Англия ме кара да мисля, че е приложен вторият начин. Професорът е можел елементарно да установи това и цялото бавене досега има за цел да се скрие, че никакво подслушване не може да бъде доказано.

Сега с отстраняването му искат да си измият ръцете с англичаните, ще кажат че те не искат да съдействат. Факта, че досега 3 месеца не искаха съдействието им а сега изведнъж се обръщат към тях е доста подозрителен. Наистина е странно, че най-компетентните а те са именно във фирмата досега се държаха настрани от разследването. Нямат им доверие? Защо тогава изказват такава подозрителна готовност да им пратят диска? Помнете ми думата, ще има нови жълти публикации. Също като онези камиони с двойното дъно за "фалшивите" бюлетини които така и не се намериха. Дори не се потърсиха.

28.08 2013 в 22:34

Ти каза ли изобщо нещо?
Ко? Нйе!

28.08 2013 в 12:02

Добре д, защо ги викате англичанчетата, като ако не ни хареса експертзата и тях можем да очистим? Просто си слагаме наш прокурор и съдия и готово. Сефте!