Замърсяването на Южното Черноморие било от палмово масло

Последна промяна на 01 септември 2013 в 16:15 9129 14

Замърсяването на Южното Черноморие се оказа табу за българските институции

Палмово масло е причината за мистериозното замърсяване на Южното Черноморие. Не се счита, че изхвърленото на бреговете бяло вещество представлява опасност за здравето, показа лабораторният анализ на взетите проби от няколко плажа.

Тестовете на бяла субстанция са разкрили преобладаващо съдържание на палмитинова киселина - основна съставка на палмовото масло, съобщиха от екоинспекцията в Бургас.

Палмитиновата киселина не е разтворима във вода.

В пробите от морската вода не е имало нефтопродукти.

Изследвани са пет проби от плажовете Лозенец, Корал, Варвара, Арапя и устието на река Велека. Според заключението на експертите от Басейнова дирекция Черноморски район–Варна в пробите се наблюдават незначителни превишения по показателите разтворен кислород и амониев азот. Причина за това са температурата на водата, над 25°С, и цъфтежът на водорасли в този период. Отчетените относително високи стойности на показателя „екстрахируеми вещества” показват органично замърсяване – мазнини, неразтворими във вода.

Възможно е гранулите да са изхвърлени от плавателен съд, защото няма обект на сушата, от който да дойде такова замърсяване, казаха още от РИОСВ–Бургас.

Ресорната институция, която трябва да го докаже замърсителя, е "Морска администрация". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.09 2013 в 13:19

Значи, имаме ново проявление на протестните напъни - физиката и химията вече са политически науки. Че даже и някъв специалистор по палмовото масло привлечен.
Верно жалка работа.
Дявол знае кой както е спрял да вижда брега - така е измил танковете, за да е готов за следващия товар, и е отпрашил нататък. Глобите за това са много големи, но все едно е ежедневие в морето. Ако някой се интересува къде и кой го е направил - да вземе лоцията на Черно море, метео и хидрологичната обстановка за въпросните няколко дни, данните от черноморските и босфорските пристанища, кой къде е товарил - разтоварвал палмово масло, и толкова.
Разлятото масло се е пресякло в морската вода, омирисало се е на каквото е намерило в нея, и най-накрая тия капки са стигнали брега. Чудо голямо.
Някой невежа казал "гранули", понеже не знае друга дума. Всички други без всякаква проверка го повтарят. На мене пък ми казаха, че се размазва по веслата, като крем. Излиза - капки.
Какво правителство, какъв дявол? Просто невежество и желание за истерии.
Верно ли не ви е срам?

02.09 2013 в 10:23

Абе що ми се струва,че и в тия институции-контролни,работят предимно "калинки"?Няма ли останал
читав химик в тая държава,дето да се заеме със случая...?

02.09 2013 в 02:31

Странно! Палминовата киселина мирише ли на петролен продукт? Иначе тя е бяла и се топи при температура над 61 градуса (поне така пише в УикипедиЯ)
Ако приемем, че "Тестовете на бяла субстанция са разкрили преобладаващо съдържание на палмитинова киселина", идва въпроса какво е непреобладаващото съдържание?
А това, че нищо не се чува за разследване откъде и как се е появило това вещество е една друга тема... ма откъде на къде задаваме въпроси...

02.09 2013 в 01:11

Екоинспекция -Бургас го заяви , премести го в другия крачол -РИОСВ , който от своя страна изпрати всички любопитни да духат безкрайната морска шир. Ма любопитните били потърпевши - бе ето ви морската шир , или ако предпочитате духовния живот. С една дума - да не питаме , а да го .....е! Ей , признавайте си , дето сте корумпирани негодници!

01.09 2013 в 20:02

Браво приятел, един га го каже!

01.09 2013 в 20:00

сиренетоАааа сетих се. Мандрата на "Малката русалка" е правила бяло саламурено сирене и е разляла палмовото масло котето както знаем влички е основен елемент при направата на сиренето

01.09 2013 в 19:49

Е как то това е от палмите които ратат по дъното на Черно море.

01.09 2013 в 18:37

Палмовото масло се топи! При тия температури през деня на плажа нямаше да има останало до другия ден.
ТОВА НЕ Е ПАЛМОВО МАСЛО!
Работил съм с палмово масло - това по плажовете ни вообще няма нищо общо!
Пак ни пробутват простотии.
А да, забравих да спомена - палмовото масло е жълто....

01.09 2013 в 17:58

"Не се счита, че изхвърленото на бреговете бяло вещество представлява опасност за здравето, показа лабораторният анализ на взетите проби от няколко плажа"

Ама мноу ясно, разбира се. Как ще е опасно, та нали го ядем всеки ден :-( Вече не се сещам за продукт, в който да няма палмово масло.

Всъщност и що ли сме се затюхкали - някой го е "доставил" директно на плажа за по-удобно. Плажуващите да си мазнат така по една филийка хлебец докат се припичат.

Не бойте се братя и сестри. Според държавните ни институции в БГ няма никакви опасности. Ама хич! :-)

01.09 2013 в 17:21

Значи е съвсем нормално да има палмово масло в морето.Пак хвърлят прах в очите на хората.