Замърсяването на Южното Черноморие било от палмово масло

OFFNews 01 септември 2013 в 16:15 9836 14

Замърсяването на Южното Черноморие се оказа табу за българските институции
Замърсяването на Южното Черноморие се оказа табу за българските институции

Палмово масло е причината за мистериозното замърсяване на Южното Черноморие. Не се счита, че изхвърленото на бреговете бяло вещество представлява опасност за здравето, показа лабораторният анализ на взетите проби от няколко плажа.

Тестовете на бяла субстанция са разкрили преобладаващо съдържание на палмитинова киселина - основна съставка на палмовото масло, съобщиха от екоинспекцията в Бургас.

Палмитиновата киселина не е разтворима във вода.

В пробите от морската вода не е имало нефтопродукти.

Изследвани са пет проби от плажовете Лозенец, Корал, Варвара, Арапя и устието на река Велека. Според заключението на експертите от Басейнова дирекция Черноморски район–Варна в пробите се наблюдават незначителни превишения по показателите разтворен кислород и амониев азот. Причина за това са температурата на водата, над 25°С, и цъфтежът на водорасли в този период. Отчетените относително високи стойности на показателя „екстрахируеми вещества” показват органично замърсяване – мазнини, неразтворими във вода.

Възможно е гранулите да са изхвърлени от плавателен съд, защото няма обект на сушата, от който да дойде такова замърсяване, казаха още от РИОСВ–Бургас.

Ресорната институция, която трябва да го докаже замърсителя, е "Морска администрация". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!