Quantcast

Южното Черноморие замърсено с неизвестно вещество

Владимир Йончев Последна промяна на 30 август 2013 в 00:10 42204 30

Снимки: Атанас Русев
Снимки: Атанас Русев

 

 

Южното Черноморие е замърсено с голямо количество неизвестно засега вещество.

Това съобщи Атанас Русев от сдружението "Да запазим Корал". Веществото е бяло, гранулоподобно. На пипане е мазно и мирише на петрол. Предполага се, че то е използвано, за да се ограничи или неутрализира нефтен разлив, който се пази в тайна.

Количеството е огромно. Засипани са плажовете на Приморско, Китен, Корал, Лозенец, Оазис, Арапя.

Замърсяването е забелязано в четвъртък сутринта. Веднага е уведомена РИОСВ, която е взела проби, но засега няма никакви резултати от нея.

Преди минути Русев публикува в блога си текст и снимки от замърсяването.

Ето как той описва ситуацията:

Днес (четвъртък, 29 август) стигнах до плажа Корал чак към обед. За мое учудване брегът беше буквално засипан от неизвестно бяло твърдо химическо вещество, идващо от морето. Попитах спасителите на плажа откога е така - отговориха, че от сутринта. Вчера духаше вятър от югоизток, но през нощта вятъра се обърна от север - североизток...
Наблюдавах как хората се къпят във водата, а децата просто си играят с белите химически гранули и по-големите такива излизащи от морето...

Веднага позвънихме на телефон 112 и подадохме сигнал за случващото се. Все пак плажната ивица е с дължина 850м и количеството на изхвърленото вещество беше огромно, дори само това, което се виждаше по плажа. Свързахме се и с РИОСВ-Бургас и подадохме сигнал за случващото се. Обадихме се на местната телевизия, дойдоха след 10 минути и направиха репортаж... След това проверихме по телефона какво е положението на другите плажове: плажовете в Приморско - буквално засипани, Китен, Корал, Лозенец, Оазис, Арапя... Приятели сърфисти казаха, че в самото море днес са наблюдавали огромни ивици от този материал, носещи се по теченията. Вчера бяхме навътре в морето почти през целия ден - кайтсърф - нямаше никакви следи от тези гранули или други замърсявания. Вероятно това се е случило през нощта. За да се разпространи по такава голяма площ очевидно в било изпуснато в морето и слабият северен вятър и теченията са го разнесли.

Разгледахме веществото - бяло на цвят, мазно, мирише на нефтени продукти, топи се подобно на парафин - прилича на вид фиксатор който се употребява при разливите на нефтени продукти...

Дестки хиляди хора днес са се къпали в морето заедно с това вещество - най-вероятно то е отровно... десетки хиляди риби (ако са останали толкова) днес вероятно са "опитали" от него.

Привечер от единия край на плажа се обадиха, че са наблюдавали изплували мъртви риби.

До този момент вечерта, вече повече от 12 часа след подадения сигнал, нито една държавна институция не ни отговори на въпроса какво е това и каква е причината да се случва. Дали не е радиоактивно например? Или дали е отровно? И кой е виновен?

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.09 2013 в 09:32

..... да морето изхвърля ненужните за него слънцезащитни мазила, които така обилно се изливат по телата на плажуващите!

31.08 2013 в 12:26

хмм днес намерих умряла рибка на десетина метра във водата по навътре плуват живи. няма нови гранули старите са поизсъхнали но са запазили форма и консистенция....
имам снимки някой ако се интересува да пише тук...

30.08 2013 в 19:46

maloumnikkk

30.08 2013 в 19:19

Аре успокойте се малко, достатъчно гадости плуват специално в нашето море и без това. Не че е яко да гледаш тия гранули докато си на плаж, но у нас си е мизерия и мръсотия с тях и без тях. Така и така коренното население на черноморието, само дето не е открило начин да огради морето с бодлива тел и да таксува желаещите да влязат в него на минута престой, поне да не бяха и мизерници когато става дума за опазването на това море, което им носи наготово единствения шанс за печалба, който имат.

30.08 2013 в 17:58

Елементарно...като за елементарни хора!

30.08 2013 в 17:48

Елементарно е.
"Лукоил" са разляли петрол от някой танкер като са го преливали тайно за да не плащат мито.

30.08 2013 в 17:21

сега се връщам от плажа в Китен.
има такова вещество разпръснато по брега . вероятно е много но разпръснато не се забелязва. Най голямото парче което намерих беше като супена лъжица сметанв сладолед снежнобяло и някак с шупли. меко рони се. не усетихме никаква миризма. имаше доста други люспи наоколо.
напълно възможно е да е средство за почистване на нефт което не се е напоило.
във водата нямаше такова и умрели риби не видях.

на мен никак не ми прилича на парафин или морска пяна

30.08 2013 в 16:00

И после, когато се събуди и се сети, че живееш в България (и най-вероятно хората, които са виновни имат силен гръб от бспто народно) какво стана?

30.08 2013 в 15:13

Мда, това за парафина ми беше убягнало. Моя грешка.

30.08 2013 в 14:51

от Аркутино се вижда мидената ферма