Замърсяването на Южното Черноморие - табу за институциите

Николаос Цитиридис 31 август 2013 в 12:40 11626 8

Замърсяването на Южното Черноморие се оказа табу за българските институции
Замърсяването на Южното Черноморие се оказа табу за българските институции

Институциите вече 6 ден мълчат по случая със замърсяването на Южното Черноморие с неясен химикал, който може да се види и в момента по плажовете ни.

Замърсяването е забелязано още на 26 август /понеделник/ , като до днес са подадени многобройни сигнали до Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) и Басейновата дирекция по управление на водите (ДБУВ), но отговорните институции са започнали проверка едва вчера, а резултати са обещали най-рано в началото на следващата седмица.

 

Веществото е бяло на цвят, гранулоподобно. На пипане е мазно и мирише на петрол. Предполага се, че то е използвано, за да се ограничи или неутрализира нефтен разлив, който се пази в тайна.

Само за няколко дни химикалът от Варна е достигнал бреговете на Синеморец и Приморско. Веществото навярно е изпуснато с тонове в морето, казва Атанас Русев от сдружението “Да запазим Корал”.

До момента не е издадена заповед от компетентните органи и да се ограничи достъпа до "заразените" плажове. Пети ден, в разгара на летния сезон, по плажовете е пълно с хора, които влизат във водата изхвърлила химикала.

Очевидци твърдят, че от морето вече 5 дни изплуват мъртви риби. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!