Спешна проверка на замърсяването на Южното Черноморие

OFFNews 30 август 2013 в 14:02 4209 7

Веществото, замърсило плажовете по южното Черноморие. Снимки: Атанас Русев
Веществото, замърсило плажовете по южното Черноморие. Снимки: Атанас Русев

Проверка на замърсяването на южното Черноморие от Приморско до Синеморец с мазно бяло вещество започнаха няколко контролни институции, обяви бургаската екоинспекция (РИОСВ Бургас).

За замърсяването, за което OFFNews съобщи снощи, сигнализирали вчера следобед граждани от различни плажове в района – северния плаж на Приморско, къмпинг Арапя, устието на р. Велека и плаж Бутамята в Синеморец, плажът на къмпинг Оазис, плажът на с. Варвара.

Гражданка е занесла в инспекцията морска вода с плаващи в нея бели образувания с неестествен мирис и гранули от нефтопродукти. Пробата е била взета от морето при с. Варвара още на 26 август (понеделник), след като от морето при обръщане посоката на вятъра от юг-югоизток е започнала да излиза към брега бялата субстанция.

На терен са експерти от регионалната лаборатория на Изпълнителната агенция по околна среда, Регионалната здравна инспекция в Бургас, Басейнова дирекция – Черноморски район и Дирекция „Морска администрация“. Днес ще бъдат взети поне четири броя водни проби от различни плажове, които ще бъдат анализирани от еколабораторията. Резултатите от проверката ще бъдат обявени по-късно от бургаската екоинспекция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови