Закичиха и Уорлик с орден "Стара планина"

04 септември 2012 в 13:15 2304 1

Джеймс Уорлик. Снимка: БГНЕС
Джеймс Уорлик. Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев награди американският посланик Джеймс Уорлик с орден "Стара планина" първа степен.

"Награждавам г-н Джеймс Уорлик – извънреден и пълномощен посланик на Съединените американски щати в Република България, с орден "Стара планина" първа степен за изключително големите му заслуги за укрепването и развитието на българо-американските отношения и по повод предстоящото му окончателно отпътуване от страната", гласи президентският указ.

Документът е бил издаден на 28 август 2012 г. на основание чл. 98, т. 8 от Конституцията на Република България и е подпечатан с държавния печат. 

Освен от държавния глава, той е подписан и от външния министър Николай Младенов и министърът на правосъдието Диана Ковачева.

Уорлик приключва своя мандат в България и планира да напусне страната на 14 септември. Той ще се завърне във Вашингтон, където веднага ще започне работа като заместник-специален представител за Афганистан и Пакистан - длъжност за старши дипломат в офиса на държавния секретар. 

Все още не е ясна точната дата на пристигане на следващия американски посланик Марси Райс.

Освен от държавния глава, той е подписан и от външния министър Николай Младенов и неговата колежка Диана Ковачева.

Президентът Плевнелиев е издал и още един указ - за награждаване на Франк Бауър – президент на Фондация „Америка за България“, с орден „Мадарски конник“ първа степен за "особено големите му заслуги за укрепването, развитието и задълбочаването на българо-американските отношения".

Бауър беше и изпълнителен директор на Българо-американската кредитна банка при старите й акционери.

Преди дни справка на в. "Сега" показа, че Плевнелиев е изравнил предшественика си Георги Първанов по раздаване на държавни отличия.

24 ордена и медали е връчил президентът за първите шест месеца от встъпването си в длъжност, колкото и Първанов за първото полугодие на първия си мандат (2001-2006 г.).

Първите висши държавни отличия Росен Плевнелиев е връчил на членовете на вертолетния екипаж, взел участие в спасителната мисия в с. Бисер в началото на февруари 2012 година. Петима души, начело с командира на вертолетната авиобаза в Крумово ген. Златко Златев, са удостоени с различни степени на ордена "За военна заслуга".

Новият държавен глава продължи и традицията с висши държавни отличия да бъдат удостоявани чуждестранни дипломати при окончателното им отпътуване от България. Петима бивши посланици у нас - на Унгария, Виетнам, Белгия, Италия и Финландия, са получили орден "Стара планина" първа степен от Плевнелиев.

Шестима са наградените с орден "Св. св. Кирил и Методий" за особени заслуги в областта на културата, изкуството и науката.

Това са проф. Елка Константинова, народната певица Янка Рупкина, кинооператорите Венец Димитров и Иван Варимезов, а също и президентът на Токийския университет проф. д-р Тацуро Мацумае.

За проявена саможертва и героизъм посмъртно бе удостоен с орден "За храброст" I степен и Пламен Петков, спасил от удавяне 5-годишно британско момиченце.

От предшественика си Плевнелиев е наследил три указа за награждаване с орден "За гражданска заслуга" I степен. Те са връчени на пилотите ветерани от гражданската авиация Андрей Иванов, Господин Господинов и Павел Игнатов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!