Задържаха Николай Русинов за убийството на Яна

OFFNews 27 април 2012 в 19:09 1922 0

Яна Кръстева
Яна Кръстева

Късно следобед в петък полицията задържа 35-годишния Николай Русинов за убийството на Яна Кръстева. На базата на резултати от експертизата, която пристигна от Австрия по убийството на Яна Кръстева, прокуратурата разпореди и е повдигнато обвинение на Николай Русинов. Това съобщи пред агенция "Фокус" директорът на СДВР  Валери Йорданов.

Николай Русинов (с прякор Чеци) е задържан за 72 часа и му е повдигнато обвинение по повод убийството. Според комисар Йорданов, резултатите, които се изчакваха толкова време, са от водещи лаборатории в света: „Едната е в Австрия, другата е в Лондон. В случая австрийската лаборатория даде това заключение, което даде повод на градска прокуратура за повдигане на обвинение и задържане за 72 часа”, съобщи старши комисар Валери Йорданов.

Разследващите месеци наред поддържаха версията, че по трупа са намерени косми, които имат морфологични сходства с косата на досега единствения обвиняем – Пламен Трифонов. Австрийските експерти обаче са установили, че на местопрестъплението не е открит нито един косъм от него, а всичките са от Русинов, съобщи пред Mediapool градският прокурор на София Николай Кокинов. Трупът на Яна Кръстева бе намерен от случайни минувачи в Борисовата градина на 10 юли 2011 г.

Разследващите установиха, че тя е била удушена. Преди смъртта си Яна е правила секс. Яна Кръстева е от козлодуйското село Хърлец, живеела в столицата отдавна. Дни преди убийството Яна е приета в специалността „Философия“ в Софийския университет. Първоначално заподозрени за убийството са клошарят Пламен Трифонов и обявеният за общодържавно издирване Николай Русинов. На 26 юли 2011 г. Николай Русинов е задържан от „Гранична полиция” на Летище София.

Ден по-късно градският прокурор на София Николай Кокинов заявява, че прокуратурата няма да подвига обвинение на Николай Русинов за убийството на Яна. Наблюдаващите прокурори преценяват, че целият събран доказателствен материал води до извода, че истинският убиец е Трифонов, който тогава е в ареста. Според показанията на Русинов от юли миналата година, той и Яна употребили голямо количество алкохол и правили секс в нощта на убийството. На 24 ноември 2011 г. Софийският апелативен съд пусна от ареста Пламен Трифонов. Подозрението за вината му "до такава степен е разколебано, че се приравнява до пълна липса", пише в мотивите на съда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови