За Цецо жилището, за Бойко - вярата

Нели Чолашка 06 април 2012 в 16:41 2716 0

Бойко Борисов и Цветан Цветанов. Снимка: БГНЕС
Бойко Борисов и Цветан Цветанов. Снимка: БГНЕС

При обсъждане кое е приоритет за наводненото с. Бисер по време на заседанието на кабинета в сряда вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов е обяснил, че даренията, събрани от ГЕРБ за селото, би трябвало да отидат за ремонт на разрушените къщи, а не на църквите. Тук Борисов пуска ключовия коментар: "За теб е жилището, за мен е вярата, така че паралелно да се прави и едното и другото".

Диалогът между Борисов, Цветанов и областната управителка на Хасково Ирена Узунова:

БОЙКО БОРИСОВ: Тук е областният управител на област Хасково, която по време на наводненията се справи много добре. И тъй като последната точка беше такава, някой занимава ли се с ремонта на църквата в село Бисер?

ИРЕНА УЗУНОВА: В момента никой не се занимава нито с църквата в село Бисер, нито с църквата в село Лешниково. Проведох среща с митрополит Галактион, за да видим как стоят документите за собственост на двата храма. Ангажирахме се заедно с колегите от организацията на ГЕРБ от Харманли, те ще подпомогнат финансово снабдяването с всички документи за собственост на двата храма. Министър Дончев знае, запознала съм го. Идеята е чрез църковните настоятелства да се кандидатства за финансиране за възстановяването.

Църквата в Лешниково е на 134 години, тя трябва да бъде възстановена, не е за ремонт. А църквата в село Бисер е 100-годишна и има нужда от ремонтно-освежителни дейности. Така че сме поели този ангажимент.

Действаме по въпроса. Митрополитът каза, че иска да види проектите, които следва да бъдат направени. Много трудно контактувам по тази тема с кмета на Харманли, но се надявам чрез отците, които работят и обслужват тези църкви да постигнем нещо.

БОЙКО БОРИСОВ: Остави го кмета на Харманли. От това, което видях – покривът, мазилката на църквата, всичко беше паднало. Отиваш, срещаш се с отеца, наемате му една фирма и й прави ремонт. Вие няма да изписвате икони. Сиреч – отецът само може да ви благослови и да ви се радва, ако му смениш покрива, ако олюпената и паднала мазилка се свали и се сложи нова и се боядиса църквата. Това е нашата работа – покривът и мазилката.

С една дума – наемате фирмата, плащате й, отива и го отремонтирва. Попът само благославя, не е нужно на попа да му вадиш документи, актове. Сигурно половината от църквите в България нямат документ за собственост. Затова от парите, които са дарени от хората, от нашите пари там, които са за къщи – има фонд, изцяло го направете. Пуснете една поръчка, избирате фирмата. Но до месец-два. Не може да построим нови къщи и селото да се въздигне и в същото време църквата да остане в това състояние. Почвате ги и двете църкви по този начин. Повтарям – владиката Галактион ще дойде само да ви благодари. Наемате фирма, пускате поръчка, идва, маха старата мазилка, слага нова, боядисва, сменя покрива, улуците и си отива. Така че тя вътре канонично нищо не прави, за да има проблем.

ИРЕНА УЗУНОВА: Добре.

БОЙКО БОРИСОВ: И сега както има толкова строителни компании вече, които са там, работят, имат работници – за една седмица ще я оправят. И едната и другата църква.

ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ: Понеже парите, които са събрани от даренията и които предостави и нашата партия ще бъдат за възстановяването на 56 къщи, които вече са бутнати, те бяха компрометирани и за мен е по-важно да осигурим жилищата на тези хора, които загубиха собствеността си.

БОЙКО БОРИСОВ: За теб е жилището, за мен е вярата, така че паралелно да се прави и едното и другото.

ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ: Въпросът е да не нарушим приоритетите, защото вярата е нещо много важно, но хората там искат да видят къщите, където да могат да посрещнат зимата. И ние в момента правим допълнителен компенсаторен механизъм с общини. Общинските съветници от ГЕРБ, давам за пример Русе, събраха пари от заплатите си и изпратиха една фирма, на която вече те си платиха разходите, които бяха от техните възнаграждения и в момента са възстановили една къща и един магазин, който вече функционира.

БОЙКО БОРИСОВ: Направете ми сметка колко пари ще трябват за двете църкви.

ИРЕНА УЗУНОВА: Ще направим такава количествено-стойностна сметка, ще ви запозная.

Господин вицепремиер, надявам се, че и част от строителните фирми, които ще се включат и като дарение по отношение на храмовете биха извършили….

БОЙКО БОРИСОВ: Дай ми сметка, кажи ми че струва 50-100-150, да направят сметка….

ИРЕНА УЗУНОВА: Още на следващото заседание, господин премиер.

БОЙКО БОРИСОВ: Така че отново ще се обърнем, ще дойдат компании, ще помолим и ние, ще ги направим. Прав е министър Цветанов, че зимата не може да отидеш в църквата, но в същото време като имаш къща и като нямаш църква, пак не е хубаво. Затова да направим всичко заедно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!