ВСС дава Мирослава Тодорова на прокурор

Юлиан Христов 26 юли 2012 в 17:22 2118 0

Мирослава Тодорова.
Мирослава Тодорова.

След като беше уволнена като съдия от Софийски градски съд (СГС) заради нарушения в работата си, Мирослава Тодорова вероятно ще бъде дадена и на прокурор. Това стана ясно от днешното заседание на Висшия съдебен съвет. В съвета постъпи писмо от председателя на СГС Владимира Янева, в което се посочват нови съществени нарушения в работата на съдийката. Членовете на ВСС Вельо Велев и Иван Колев заявиха, че Мирослава Тодорова да бъде дадена на прокурор за престъпления срещу правосъдието във връзка с две дела, за които сега се научава, че е изтекла абсолютната давност.

Съветът реши, че ще изпрати на главния прокурор новополучените данни. Мирослава Тодорова вече бе давана на прокурор по преписката за второто ѝ дисциплинарно дело.

Едното констатирано нарушение е за дело, по което съдийката е произнесла присъда по обвинение за безстопанственост още през 2006 година, но до днес това дело не е регистрирано в канцеларията на съда. От това излиза, че делото с решението към него липсват. Второто съмнение за нарушение е по дело, за което Тодорова вече е наказана за забавяне на мотиви към него. Решението на съдийката по това дело е протестирано от прокуратурата, след което то отново попада в ръцете на Тодорова. След като е върнато в деловодството обаче – няколко дни след уволнението ѝ като съдия, се оказало, че липсват документи от него, заедно с протеста на прокуратурата.

Според Иван Колев трябва да бъде направена и проверка за финансирането на Съюза на българските съдии през последните 10 години. Тодорова е председател на организацията. Според информация на членове на ВСС съюзът получава средства от чужда държава, които се разпределят между едни и същи хора, включително и журналисти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови