Мирослава Тодорова: Аз съм пример, че има дефицит на добро управление (видео)

OFFNews 22 юли 2012 в 18:42 3049 2

Мирослава Тодорова. Снимка:БГНЕС
Мирослава Тодорова. Снимка:БГНЕС

Видя се, че върховенството на закона е един от основните проблеми в страната.  Аз съм пример за това, че има дефицит на добро управление в системата. Това заяви скандално уволнената съдия Мирослава Тодорова в интервю на живо като част от проекта Angry Young People.

Съдия Тодорова заяви, че ако и на последна инстанция във ВАС не бъде отхвърлено решението за уволнението ú, ще търси правата си в Европейския съд за правата на човека в Страсбург.

Мирослава Тодорова беше дисциплинарно уволнена от СГС с решение на Висшя съдебен съвет, като основният мотив е забавяне на три дела. Тодорова е и председател на Съюза на съдиите в България.

"Статистиката е чудовищно голяма. Освен, че съм получила 309 дела, което означава, че всичките съм ги прочела, а 270 от тях съм решила миналата година. Само за два месеца съм получила над 400 тома с дела", коментира Тодорова.

В същото време е била ангажирана и в Съюза на съдиите, който постоянно е реагирал и по важни теми, включително със становища.

Това са случаите на незаконно посегателство върху независимостта на съда, започната е и работа по изготвяне на система за оценка на натовареността на съдиите.

"Не е вярно, че съм рецидивист, както е казал господин Цони Цонев - не го слушах, защото тогава бях на работа, но и не бях поканена на това заседание на ВСС", каза още Тодорова по повод изказване на Цони Цонев от ВСС на извънредно заседание на съвета.

"Дисциплинарно съм уволнена за дела - едното, което съм приключила през 2009 година с мотиви", каза тя и поясни, че това дело е извадено от архивите на съда от недоволен гражданин. Сигналът за това дело е подаден от председателя на Апелативния съд в София Веселин Пенгезов. Тодорова не изключи възможността той да е човекът, изровил делото в съдействието на прекия ú административен ръководител. Тя обясни, че в случая не може да се говори за рецидив за това, че веднъж наказана, тя е продължавала да не си пише мотивите към делата.

В периода, когато е била преподавател в Националния институт в правосъдието за две години, е решила делата, които са ú били разпределени.

Според нея в годините на прехода е доказано, че политическите партии нямат интерес от независим съд. Нападки срещу съда е имало винаги, сега обаче са особено агресивни, коментира още тя.

Watch live streaming video from angryyoungmen at livestream.com

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!