Мирослава Тодорова: Аз съм пример, че има дефицит на добро управление (видео)

OFFNews Последна промяна на 22 юли 2012 в 18:42 1856 2

Мирослава Тодорова. Снимка:БГНЕС
Мирослава Тодорова. Снимка:БГНЕС

Видя се, че върховенството на закона е един от основните проблеми в страната.  Аз съм пример за това, че има дефицит на добро управление в системата. Това заяви скандално уволнената съдия Мирослава Тодорова в интервю на живо като част от проекта Angry Young People.

Съдия Тодорова заяви, че ако и на последна инстанция във ВАС не бъде отхвърлено решението за уволнението ú, ще търси правата си в Европейския съд за правата на човека в Страсбург.

Мирослава Тодорова беше дисциплинарно уволнена от СГС с решение на Висшя съдебен съвет, като основният мотив е забавяне на три дела. Тодорова е и председател на Съюза на съдиите в България.

"Статистиката е чудовищно голяма. Освен, че съм получила 309 дела, което означава, че всичките съм ги прочела, а 270 от тях съм решила миналата година. Само за два месеца съм получила над 400 тома с дела", коментира Тодорова.

В същото време е била ангажирана и в Съюза на съдиите, който постоянно е реагирал и по важни теми, включително със становища.

Това са случаите на незаконно посегателство върху независимостта на съда, започната е и работа по изготвяне на система за оценка на натовареността на съдиите.

"Не е вярно, че съм рецидивист, както е казал господин Цони Цонев - не го слушах, защото тогава бях на работа, но и не бях поканена на това заседание на ВСС", каза още Тодорова по повод изказване на Цони Цонев от ВСС на извънредно заседание на съвета.

"Дисциплинарно съм уволнена за дела - едното, което съм приключила през 2009 година с мотиви", каза тя и поясни, че това дело е извадено от архивите на съда от недоволен гражданин. Сигналът за това дело е подаден от председателя на Апелативния съд в София Веселин Пенгезов. Тодорова не изключи възможността той да е човекът, изровил делото в съдействието на прекия ú административен ръководител. Тя обясни, че в случая не може да се говори за рецидив за това, че веднъж наказана, тя е продължавала да не си пише мотивите към делата.

В периода, когато е била преподавател в Националния институт в правосъдието за две години, е решила делата, които са ú били разпределени.

Според нея в годините на прехода е доказано, че политическите партии нямат интерес от независим съд. Нападки срещу съда е имало винаги, сега обаче са особено агресивни, коментира още тя.

Watch live streaming video from angryyoungmen at livestream.com

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.07 2012 в 23:53

Че какъв коментар ще откриеш? Българинът няма много подробна представа, как работят институциите му. Той гледа телевизия, а там му обясняват, че съдебната система работи зле. Но как, защо?

Не знае дедо поп какво са 300 дела годишно. Какви са те по важност, по сложност? Могат ли да се решават средно по 2 на работен ден, с все заседания, справки, писане на мотиви и чисто технически действия?

Знае дедо поп, че обсебването на съдебната власт от хора, държащи изпълнителната, е лошо. Но какъв е механизмът да се предотврати това? А Красьовците как да предотвратим?

22.07 2012 в 21:14

Странно и необяснимо остава това, че няколко часа след интервюто на живо със съдия М.Тодорова, така и не открих никакъв коментар тук.