Парламентът гласува вота на недоверие

02 октомври 2013 в 07:30 1905 1

Народно събрание, пленарна зала Снимка: БГНЕС
Народно събрание, пленарна зала Снимка: БГНЕС

Вотът на недоверие към правителството на Пламен Орешарски трябва да бъде гласуван днес, след като миналата седмицата процедурата се провали поради липса на кворум.

Вотът отново е в програмата на Народното събрание, но основният въпрос е дали ще се събере кворум.

ГЕРБ нe признава дебата по внесения вот на недоверие, проведен миналия четвъртък в отсъствието на "Атака". Бившите управляващи напуснаха залата и внесоха нов вот със същите аргументи - провал в инвестиционното проектиране. Според шефа на Парламента обаче, разисквания по втория вот не може да има, след като няма решение по първия, а в случай, че той бъде отхвърлен, не би могло да има второ предложение за недоверие по смисъла на разпоредбите на Конституцията. Правно основание за провеждане на нови разисквания няма да има дори и да се приеме първия вот на недоверие, категоричен е Миков.

Все още не е ясно дали парламентарната група на ГЕРБ ще влезе и ще се регистрира в пленарната зала.

Искането на ГЕРБ за оставка на председателя на парламента обаче също е в дневния ред на парламента. Миналата седмица заради отсъствието на "Атака" ГЕРБ не влязоха в залата и при разглеждането и на това решение. Тази седмица дори и ГЕРБ да не влязат в залата, кворумът може да бъде съставен по-лесно. От изказвания на "Атака" става ясно, че вероятно ще присъстват и ще има кворум.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Българският национализъм не може да бъде приятел на Кремъл