Бивш към бъдещ здравен министър: Как ще гласувате за пушенето? (видео)

OFFNews 29 май 2013 в 13:14 5116 19

Десислава Атанасов. Снимка: БГНЕС
Десислава Атанасов. Снимка: БГНЕС

Бившият здравен министър Десислава Атанасова "захапа" бъдещата си наследничка д-р Таня Андреева на тема тютюнопушене. Повод за това станаха намеренията на новия парламент да гласува отпадане на пълната забрана за пунеше на обществени места, които предишното НС отстояваше въпреки огромния натиск от граждани, хотелиери и ресторантьори.

Като лекар вие как ще гласувате за отпадане на тоталната забрана за тютюнопушене, попита Атанасова, която дори не употреби титлата "доктор" пред името на колежката си.

"Съчувствам ви, защото все още нямате идея за посоката. БСП ще имат едни предложения, ДПС - други, третият ви коалиционен партньор "Атака" - трети. Съчувствам и на администрацията, защото идва  пореден здравен министър, който, както чета в медиите, дори не знае кой плаща здравните осигуровки на българските деца. Съчувствам и на десните избиратели, които 2006-а или 2007 г. са ви гласували доверие", заяви Атанасова. Тя поиска бъдещият здравен шеф да отговори на няколко конкретни въпроса: какви мерки ще предприеме за увеличаване събираемостта на здравните вноски, ще открива ли и колко нови болници, какво ще направи за цените на лекарствата, за спешната помощ и специализациите.

Акушер-гинекологът д-р Таня Андреева ще е новият министър на здравеопазването.

Таня Андреева

В отговор Таня Андреева обяви, че обяснението на всички тези мерки би отнело твърде много време. "Аз съм практикуващ лекар за разлика от вас и моля не ме наричайте "колега", заяде се тя на свой ред с предшественичката си. Андреева обаче не спомена как смята да гласува по законопроекта за тютюнопушенето.

В защита на д-р Андреева (КБ) решително се намеси и Волен Сидеров.

"Много обичам хора, които са вършили злини, да излизат с лустросан вид и да дават акъл, и да пожелават успех. Преди да говорите за това колко болници ще бъдат открити, кажете колко са били закрити по ваше време - 17. Вместо да пожелавате неискрено успех, предложете нещо конструктивно. Преди да пожелавате успех, трябва да се извините за зулумията на вашето управление", призова председателят на "Атака" Волен Сидеров.

Десислава Атанасова не спести отговора си към Сидеров и подчерта, че не е била неискрена, а просто скептична.

Г-н Сидеров, аз наистина пожелавам успех на колегата, защото този ресор наистина е труден. Труден е, защото ще има разногласия и те ще дойдат именно когато се вземат решения във вашата Тройна коалиция. Ако тя издържи на този натиск, ако издържи на натиска и призивите за национализация от Вашата партия, на призивите на ДПС за по-дясна политика, натиска на партийните другари от КБ, ще я поздравя след периода на нейното управление. Но когато говорим за закритите лечебни заведения, ще ви кажа, че всички заведения, закрити при кабинета "Борисов", бяха общински лечебни заведения. Решенията за тяхното създаване или закриване се вземат от общинските съвети, които са доминирани от общински съветници на БСП и ДПС", отсече Атанасова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!