Военният министър на съд за продажба на имот

Юлиан Христов 01 декември 2012 в 16:06 1965 0

Аню Ангелов. Снимка: БГНЕС
Аню Ангелов. Снимка: БГНЕС

Съюзът на военноинвалидите и военнопострадалите (СВВ) съди военното министерство заради продажбата на два етажа от сграда, собственост на съюза. 

В понеделник делото тръгва на втора инстанция в Апелативния съд в София. 

Искът на съюза е срещу решение на военния министър Аню Анелов от 2010 г., с което той разпорежда продаването на третия и четвъртия етаж от Дом паметник на военноинвалидите в Кюстендил. След проведения търг тази част от сградата е продадена за 150 000 лева.

Процесът тръгва през 2010 година, когато съюзът е предявил два иска срещу Министерството на отбраната. Главният иск е за прекратяване на учреденото на министерството през 1936 година право на безвъзмездно ползване на 3 и 4 етаж. Като аргумент за прекратяване на този договор съюзът посочва съществени нарушения по договора, според който етажите трябва да се ползват за водолечебна станция за пострадалите от войните. Военното ведомство обаче не използвало дадените му етажи за уговорената дейност. Самият дом в Кюстендил, който е построен през 1927 г., е използван в годините именно именно като санаториум, посочват от съюза. 

С решение от 20 май 2012 година  Окръжният съд в Кюстендил отхвърли иска на съюза. Мотивите са, че договорът 1936 г., няма вещно-правен ефект, още повече, че той не е нотариално заверен. Предстои по казуса да се произнесат Апелативният съд в София и Върховният касационен съд.

От СВВ съобщиха за OFFNews, че те претендират и за задължения на министерството в размер на 50 хил. лв., които организацията е похарчила за създаването, воденето и поддържането на Централния регистър на военноинвалидите и военнопострадалите. Регистърът се ползва от министерството, но за поддържането му се грижи съюзът. Въпросът е поставян няколко пъти на министъра, който е обещавал решаването на въпроса, но до момента парите не са върнати. 

По данни на НОИ за 2011 година в България има 6 935 военни инвалиди. Според ръководството на съюза организацията наброява около 12 000 души, което я прави най-голямата патриотична организация, за която има и специален закон.

 

 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!