Вежди поиска орден за френския посланик

04 септември 2013 в 17:31 2751 5

Вежди Рашидов. Снимка: БГНЕС
Вежди Рашидов. Снимка: БГНЕС

Носителят на орден „Стара планина“ и бивш министър на културата Вежди Рашидов изпрати отворено писмо до премиера Орешарски, в което настоява и френският посланик да получи високото държавно отличие.

Имате шанс да постъпите държавнически, като сторите необходимото, за да бъде удостоен Филип Отие с орден „Стара планина", посочва Рашидов.

Публикуваме пълния текст на писмото на скулптора:

Уважаеми г-н Орешарски,

Обръщам се към Вас с надеждата да оцените по достойнство заслугите на Н.Пр. посланик Филип Отие за възходящото развитие на българо- френските културни отношения и да отдадете достойно признание на този блестящ дипломат.

През мандата на Филип Отие България влезе в световната история с подписания безпрецедентен 5-годишен договор за сътрудничество с „Лувъра"! Дори само за усилията му това да се случи, дипломатът заслужава да получи най-достойното отличие от българската държава. Сега Вие, г-н Премиер, имате шанс да постъпите държавнически, като сторите необходимото, за да бъде удостоен Филип Отие с орден „Стара планина", а не да бъде изпратен с необяснима и обидна балканска отмъстителност. Така ще признаете личния принос на френския посланик и неговия екип не само за историческото отваряне на „Лувъра" за съкровищата на България, но и за блестящите взаимоотношения на страната ни с такива прочути френски институти като „Пти- Пале", Музея „Роден", „Гранд Опера", Театър „Шанз-Елизе". Те отвориха широки врати за българския талант именно през последните 3 години, а българо- френските културни връзки достигнаха през този период висоти, за които може да мечтае всяка държава.

За такива заслуги най-достойната позиция на един български премиер е да предложи най-високото отличие за посланик Филип Отие и Вие, г-н Орешарски, имате шанс да направите това. Просто го направете.

Днес президентът Росен Плевнелиев се срещна с Отие преди окончателното отпътуване на дипломата и му пожела „да запази добрите си чувства към България и българския народ и да продължи да помага с опита си на страната ни“.

Франция е държавата, която е оказала най-силно въздействие върху зараждането и развитието на гражданското общество у нас, подчерта Плевнелиев.

Като пример за засилване на двустранните връзки през последните три години президентът посочи положителното развитие на търговско-икономическите отношения и нарастването на френските инвестиции у нас с близо 70%. Държавният глава отбеляза и изключително интензивното сътрудничество в областта на културата. Изложбата „Париж 1900“ беше най-голямата експозиция на чуждестранно изкуство правена досега в България. Френските инициативи „Нощ на музеите“ и „Празника на музиката“ се радват на голям интерес сред българската публика, подчерта Росен Плевнелиев.

Бившият външен министър в правителството на ГЕРБ Николай Младенов определи отказа да се връчи орден „Стара планина“ като „наказателна акция на правителството срещу френския посланик“.

Вигенин изпълни тази наказателна акция, която Волен Сидеров поиска. Изпълни я по един недостоен, безотговорен и опасен за свободна и демократична България начин. Тези действия на външния министър показаха кой крепи това правителство на БСП и ДПС на власт - червената олигархия и ултранационалистите, коментира Младенов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!