Доган, Кадафи и Батето по-достойни за орден от френския посланик

Последна промяна на 03 септември 2013 в 19:37 4793 11

Орден „Стара планина“ с лента
Орден „Стара планина“ с лента

Френският посланик у нас Филип Отие всъщност не бива да съжалява толкова много, че няма да получи орден “Стара планина” I-ва степен.

В годините на социализма, а и при двата мандата на президента Първанов, с високото отличие бяха наградени обществени и политически фигури с твърде противоречива слава, а „Стара планина“ получи ироничното определение „орден на килограм“.

През 1978 г., например, българкият комунистически диктатор Тодор Живков награждава либийския диктатор Муамар Кадафи с орден “Стара планина” с лента.

25 години по-късно – през 2003, демократично избраният президент Георги Първанов награждава с ордена зета на Живков Иван Славков „за изключителния му принос за развитието на физическата култура и спорта и по повод 80-годишнината от създаването на БОК“.

Година по-късно Първанов връчва отличието и на лидера на ДПС Ахмед Доган „за извънредно големите му заслуги в изграждането и утвърждаването на демокрацията, етническия мир и духа на толерантност в Република България и по повод 50 години от рождението му“.

Оръжейният търговец Петър Манджуков също е носител на орден “Стара планина” „за изключителния му принос и заслуга за развитието на международните връзки и сътрудничеството на Република България с народите на Русия и ОНД и по повод 60 години от рождението му“.

С отличието може да се похвали и скулпторът Вежди Рашидов - „за изключителния му принос към българската култура и по случай неговата 50-годишнина“ (2002 г.).

Сред носителите на ордена са и Тошо Тошев (2002 г.), Гиньо Ганев (2003 г.), както и авторът на лирично-сантиментални стихове Евтим Евтимов (2006 г.; „за изключително големите му заслуги към Република България в областта на културата“).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.09 2013 в 08:23

Нарушаването на установения обичай в случая е пряка обида за Република Франция. Посланикът олицетворява своята държава, а не е частно лице, което има лични взаимоотношения с някакво комуноидче. Редно е правителството незабавно да поднесе извиненията си на Република Франция, да изгони онова момченце от министерството и да внимава, какви ги върши!

03.09 2013 в 23:22

дУГЪНА пък с ко заслужава нещо, аааааааа само куршум в центъра на главата. БРАВО НА ОКТАЙ , ЧЕ МУ ПОКАЗА КАКВО ЗАСЛУЖАВА.

03.09 2013 в 21:46

Е, и това има отговор - примерно на Северна Корея или на Пакистан, или на която и да било друга държава с ядрен военен капацитет. Айде сещай се. И за опашатите лъжи нещо си замълча, явно гузна съвест или какво?

Тази страна постепенно се превръща в своята противоположност - от защитник идеалите на свободния свят в нещо като Четвърти Райх. И кво ли ти обяснявам, като че ли и сам не го виждаш. С лъжи не се прави политика. Всички подобни империи влизат в един момент с цикъл на разпадане. И с тях ще се случи същото, и то доста скоро.

03.09 2013 в 21:40

Драги ми Смехурко информирай се кое историческо събитие предшества със седем века унизителния за България Ньойски договор и тогава коментирай злопаметност и жажда за мъст!!!

03.09 2013 в 21:35

Ми като няма по-силни, на какви да скачат?

03.09 2013 в 21:32

Американците скачат само на по-слаби. И почват всички войни с опашати лъжи. Никога не са се пробвали срещу равностоен и по-силен противник. За тяхно съжаление ще имат случай да изпитат и това удоволствие. Горчивата чаша няма да ги отмине.

В един момент всичко се връща и плащаш сметката с лихвите. Те и сами си го знаят, само се опитват да отложат датата на падежа, и трупат нови задължения. Ето сега пак са на път да си утежнят баланса. После ще се чудят, защо Вашингтон Ди Си е разделен на китайска, руска, мексиканска и арабска окупационни зони. И това в по-благоприятния за тях вариант.

Не им го пожелавам, но сами ще си го докарат. Гордостта предшества падението. Още римляните са го доказали.

03.09 2013 в 21:18

Че нали затова им ги и даваха. Обамчето например, е нобелово лауреатче за мир. И бушчо - и той.

03.09 2013 в 21:08

Кадафи е удостоил с ордени доста френски политици, трябва да се помни. И е напълно естествено чужди посланници, които работят против интересите на България да не бъдат поощрявани с държавно отличие. Особено при подобна безпардонна намеса във вътрешните работи, каквито си позволи този френски посранник.

03.09 2013 в 20:47

Не разбирам за какви заслуги френския посланик трябва да е носител на ордена?Всички от споменатите носители имат заслуги а Кадафи е даряван с ордени от почъи всички държави в света,най вече Франция,УСА,ГБ, Русия и т.н. Батето беше председател на МОК и в качеството си на такъв направи много за България,Вежди Рашидов е световно признат скулптур....и какво да прави това чиновниче до тях???

03.09 2013 в 20:19

Когато някой си бута гагата там, където не й е мястото, винаги така става! ОФФ- а и да плаче - ред сълзи, ред сополи - и да страда, е все тая. Както е казал Пресиян - Бог види!!! Едно за поука на офф-а; един българин бил засегнат нещо от свой съсед и чак след 34 г. си го върнал. Добре ама като станало така, се замислил и си рекъл: "Избързах, трябваше още да почакам!" Та всеки да знае и помни, че добро не се помни, но зло пък не се забравя! Останалото е от Бога! Който каквото си е надробил, от това ще сърба, пък бил той и посланик! Като му е толкова пипето под шапката, кой му е виновен! Даже към него се отнесоха снизходително. Не бива да се награждава простотията и липсата на чувство за мярка!