Доган, Кадафи и Батето по-достойни за орден от френския посланик

OFFNews 03 септември 2013 в 19:37 5414 11

Орден „Стара планина“ с лента
Орден „Стара планина“ с лента

Френският посланик у нас Филип Отие всъщност не бива да съжалява толкова много, че няма да получи орден “Стара планина” I-ва степен.

В годините на социализма, а и при двата мандата на президента Първанов, с високото отличие бяха наградени обществени и политически фигури с твърде противоречива слава, а „Стара планина“ получи ироничното определение „орден на килограм“.

През 1978 г., например, българкият комунистически диктатор Тодор Живков награждава либийския диктатор Муамар Кадафи с орден “Стара планина” с лента.

25 години по-късно – през 2003, демократично избраният президент Георги Първанов награждава с ордена зета на Живков Иван Славков „за изключителния му принос за развитието на физическата култура и спорта и по повод 80-годишнината от създаването на БОК“.

Година по-късно Първанов връчва отличието и на лидера на ДПС Ахмед Доган „за извънредно големите му заслуги в изграждането и утвърждаването на демокрацията, етническия мир и духа на толерантност в Република България и по повод 50 години от рождението му“.

Оръжейният търговец Петър Манджуков също е носител на орден “Стара планина” „за изключителния му принос и заслуга за развитието на международните връзки и сътрудничеството на Република България с народите на Русия и ОНД и по повод 60 години от рождението му“.

С отличието може да се похвали и скулпторът Вежди Рашидов - „за изключителния му принос към българската култура и по случай неговата 50-годишнина“ (2002 г.).

Сред носителите на ордена са и Тошо Тошев (2002 г.), Гиньо Ганев (2003 г.), както и авторът на лирично-сантиментални стихове Евтим Евтимов (2006 г.; „за изключително големите му заслуги към Република България в областта на културата“).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!