Плевнелиев изпрати френския посланик с похвали вместо с орден

OFFNews 04 септември 2013 в 15:38 1339 5

Филип Отие. Снимка: БГНЕС (архив)
Филип Отие. Снимка: БГНЕС (архив)

Президентът Росен Плевнелиев се срещна с френския посланик Филип Отие, на която даде висока оценка за работата на дипломата у нас за засилване на двустранните връзки между България и Франция.

Отие приключва мандата си у нас без да получи традиционния орден "Стара планина", който се връчва от президента по предложение на Министерството на външните работи. До момента предложение от страна на министерството не е внесено за гласуване на заседание на Министерски съвет. 

От прессекретариата на държавния глава днес разпространиха информация за проведена среща между Росен Плевнелиев и посланик Отие. Срещата е проведена на „Дондуков“ 2.

Държавният глава оцени изключително високо работата на посланик Отие и изрази надежда и занапред той да допринася за развитието на стратегическите отношения между двете държави. Франция е държавата, която е оказала най-силно въздействие върху зараждането и развитието на гражданското общество у нас, подчерта Росен Плевнелиев.

Като пример за засилване на двустранните връзки през последните три години президентът посочи положителното развитие на търговско-икономическите отношения и нарастването на френските инвестиции у нас с близо 70%. Държавният глава отбеляза и изключително интензивното сътрудничество в областта на културата. Изложбата „Париж 1900“ беше най-голямата експозиция на чуждестранно изкуство правена до сега в България. Френските инициативи „Нощ на музеите“ и „Празника на музиката“ се радват на голям интерес сред българската публика, подчерта Росен Плевнелиев.

Президентът Росен Плевнелиев пожела на френския посланик Филип Отие да запази добрите си чувства към България и българския народ и да продължи да помага с опита си на страната ни, се казва в съобщението от прессекретариата на държавния глава.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови