Възрастните избраха "Белене", младите разделени

Последна промяна на 27 януари 2013 в 19:43 2977 13

Боряна Димитрова, Алфа рисърч
Боряна Димитрова, Алфа рисърч

Вотът на хората на възраст над 60 години е наклонил решително везните в полза на атомната енергетика и евентуалната нова централа в Белене.

Това сочат данните на Алфа рисърч за гласуването по възраст, представени от Боряна Димитрова по БНТ.

Във възрастовата група 18-30 г. 50% са гласували ЗА и 50% са гласували ПРОТИВ.

В групата 31-60 г. 57% са ЗА, 43% са ПРОТИВ.

Във възрастта над 60 г.: 72% ЗА, 28% ПРОТИВ.

Как са гласували избирателите в зависимост от населеното място, в което живеят:

София: 53% ДА, 47% НЕ

Областен град: 60% ДА, 40% НЕ

Малък град: 64% ДА, 36% НЕ

Село: 70% ДА, 30% НЕ

Интересно е как са гласували симпатизантите на различните политически сили. От данните на Алфа рисърч излиза, че само БСП са успели да мобилизират електората си - около 65% от привържениците им са излезли да гласуват. ДПС пък напълно е отсвирило изборите - под 10% гласували. При всички останали политически сили активността е около 30%.

 

Партия ДА НЕ Гласували
ГЕРБ 32 68 30%
БСП 95 5 65%
ДПС 74 26 10%
Атака 77 23 30%
Сините 24 76 30%
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.01 2013 в 08:20

30 години продължава безумието и кражбите около тази АЕЦ. Толкова ли не можахте да кажете не на това? Тъп народ - ще живеете в мизерия цял живот!

28.01 2013 в 02:43

1. Боклука го държим 2-3 години във временни хранилища около АЕЦ-а и след това го продаваме на руснаците. Те си имат технологии да го използват, и/или място да го погребат за "по-добри времена". Възможно е също и да го неутрализират изкуствено намалявайки 100-те хиляди години ;-)
2. "От твоя и моя джоб" ще се изплатят по същия начин както "от твоя и моя джоб" се изплаща която и да е инвестиция - чрез плащане на цената на произведения продукт. Така се изплащат например и инвестициите в земеделието, но това не означава, че с повече инввестиции зеленчуците стават по-скъпи и "изпразват джоба ни".. по-скоро обратното.
3. След пет години ще започнат ада затварят първите големи електроцентраали, които съставляват "гръбнака" на електропроизводството ни. За това време трябва да се намерят подобаващи заместители... Като се има предвид, че вече почти десет години се "моткаме" с тази АЕЦ то може да се каже, че дори е късно и е въпрос на време да изпитаме недостига. Ако не знаеш тока от нашата АЕЦ е единствения, който изнасяме поради специфичните ангажименти на НЕК за изкупуване на ел-енергия от останалите централи. И тъй като същия този "атомен" ток е и най-евтин, нормално е съседите ин, които го купуват да си позволяват да го продават на вътрешния си пазар на по-ниски цени откокото НЕК у нас продава "енергийния микс". Не ми се коментира кой е за бой...
4. Стига с тия ториеви генератори... това са технологии в много начален стадий, без практическо значение за близките 15-20 години... нуждите от повече ел енергия у нас ще се почувства до не повече от 10 години.
5. Това вече са "въздушни замъци"... чисто теоретически ВЕИ не могат да достигнат до такава ефективност, каквато има АЕЦ.. а знаем, че практически нещата дори са по-зле.
6, Принципшно е така, но отчитайки точки 1-5 в "моя" и "твоя" вариант логиката би довела до противоположни заключения... т.е. важни са фактите, а не фантазиите ни.

27.01 2013 в 23:46

Чувал ли си за Ториеви реактори, прочени си в Internet пише
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=uK367T7h6ZY
Освен това не пречи когато Козлодуй се пенсионира до нея да се появят ториеви АЕЦ

27.01 2013 в 23:42

1. Какво правим с боклука в какво ТОЧНО се състои тая преработка? При този тип реактори - ВВЕР използващ уран 235- само 1 процент от горивото се използва реално а също така се получава и плутоний. Преработката не се ли състои да извлекат плутония и урана обратно оставайки със 4% изключелно опасна смес от радиоактивни изотопи и плутоний която трябва да се зарови някъде и да престои 100 000 години!!! Това са 10 пъти човешката история. Какво ако го заравят в Русия защо бедните и измъчени руснаци да плащат за нечие живуркане!

2. Финансовата страна - подмятат се числа от порядъка на 6 милиарда. Дори да е без държавно участие тези пари с лихвите трябва да излязат отнякъде - защо ли се сещам откъде - от твоя и моя джоб.

3. Имаме ли остра нужда от електроенергия сега? Или изнасяме? Защо в Сърбия където изнасяме, тока е по-евтин отколкото тук? Затова ли ще строим още 1 АЕЦ. За да изнасяме още ток и тока при Сърбите и Турците да е още по-евтин.

4. АЕЦ Козлодуй ще бъде спрян след 10 години. ОК но в момента има нова макар и експериментална технология - Ториеви Реактори на база разтопена сол които принадлежат към категорията Breeder Reactors - т.е отглеждат си горивото. Всички водещи нации са се насочили натам ето ти едно порулярно филмче- Ще си прочетеш за Ториевите аз се уморих да обяснявам за техните предимства и недостатъци(преодолими). Защо сами или заедно с другите не инвестираме в научни разработки ето ти развитие на ядрената енергетика при това истинско:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=uK367T7h6ZY

5. ВЕИ настъпват и поевтиняват те също могат да са предвидими някои видове -геотермална и слънчева концентрирана с резервоари от разтопена сол.

6. Погрешната инвестиция ще препъне иновациите а именно иновациите са истинското богатство и истинската независимост.
Т.е без остра нужда и на фона на настъпващи нови технологии ще правим АЕЦ със стара макар и изпитана технология

27.01 2013 в 23:09

дрън-дрън

27.01 2013 в 22:43

Огняне, руски самовар е очевидно главата ти ядрени централи строят всички развити държави може би е по добре да се върнем според някой на дараците и вятърните воденици от 19век.

27.01 2013 в 22:32

Що бе, както може човека бута науката напред. Психиатрията също е част от науката, нали така.

27.01 2013 в 22:25

иди се гръмни, само аеццццццццццццццццццццццццц

27.01 2013 в 21:06

Човеко, ти неграмотен ли си, невменяем ли... какъв ти е проблема. Всичките тия "страхотии" дето ги описваш вече по сто пъти бяха оборени от хора с аргументи, с документи.. Ама какво да ти се чуди човек - то целия този "дебат" около референдума протече по такъв начин - едните говорят с числа, сметки, документи, а другите "пропускат" това покрай учите си и си каканижат едно и също. Сигурно ще ти е за пръв път да прочетеш, че от тази АЕЦ, която се предвижда, само реакторите ще са "сделано в Росии" (не в СССР, защото технологията им е от много по-скоро). Най-отгворното по отношение на сигурността и контрола обурудване е "fabrique en France" или "produziert in Deutschland". Сигурно никой досега не ти е казвал, че този проект може изцяло да се финансира без Държавата да похарчи и лев за него... при това вариантите са повече от един. А това, че не си информиран и за факта, че постоянното складиране на отпадъците няма да е у нас, а в Русия... просто е логично следствие от очевидната липса на желание да се поинтересуваш за реалната ситуация.
Кажи, как да ти повярва човек, че си загрижен за развитието на ядрената ни наука и технологии, след като пренебрегваш всяка една дума от казаните от наши специалисти в ядрената физика и промишленост (а те са изцяло в подкрепа на развитето на ядрена енергетика у нас)?

27.01 2013 в 20:58

Пръкнал се е оти не е зависело от такива като тебе.