Вълни обърнаха лодката на нашите полярници край о-в Ливингстън

Александра Маркарян 21 януари 2013 в 12:01 3992 2

Лодката на българските полярници на метри от брега на о-в Ливингстън. Снимка: Български антарктически институт
Лодката на българските полярници на метри от брега на о-в Ливингстън. Снимка: Български антарктически институт

Рано тази сутрин, в 4 ч., основната група от български полярници акостира при изключително тежки условия на Българския бряг на о-в Ливингстън, съобщи ръководителят на експедицията проф. Христо Пимпирев за Българския антарктически институт.

Преди дни експедицията се завърна в Чили след успешно покоряване на най-студената точка на планетата - Южния полюс, и се присъедини към основната група български учени от 21-ата експедиция, които ще работят по международни проекти на о-в Ливингстън.

По телефона проф. Пимпирев разказа, че групата е пристигнала по график на Българската полярна база "Св. Климент Охридски" с испанския военен кораб "Hesperides".

Времето било изключително неблагоприятно. Силна буря, вятър и вълни над 4 метра силно са затруднили акостирането на българите. Те са слезли на брега с една надувна лодка "Zodiak". Поради силното вълнение лодката се обърнала сред ледовете, но за щастие всички полярници са невредими.

На брега са ги посрещнали с топъл чай и супа петимата българи, които са в базата от отварянето ù този сезон. Багажът на групата е разтоварен на съседната испанска база "Хуан Карлос I" и при подходящи условия ще бъде докаран от испанските им колеги.

Тази година проектите, по които ще работят българските изследователи, са свързани с изследване на глобалните климатични промени, биологично изследване на определени групи водорасли, изследвания свързани с аклиматизацията при екстремни условия и влиянието на екстрмните условия върху човешката кожа. Заедно с българските учени в базата ще работят и техни колеги от Испания, Португалия, Аржентина и Бразилия.

След броени дни за Българската база заминава и последната група български полярници, към които в Чили ще се присъединят и трима португалски учени, които ще продължат дългогодишните си изследвания за глобалното затопляне в района на о-в Ливингстън.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!