В МИЕ ще има наказания заради трагедията в "Ораново"

Елица Мартинова 07 август 2013 в 11:14 1802 2

Драгомир Стойнев. Снимка: БГНЕС
Драгомир Стойнев. Снимка: БГНЕС

"Не е нормално, когато например в “Ораново” не е одобрен годишния работен проект за 2012 г., но работата в мината не е спряна. Вина за това имат и служители в министерството, които ще бъдат наказани“. Това заяви пред „Нова телевизия“ социалният министър Драгомир Стойнев.

Във връзка с трагичния инцидент, който отне живота на общо петима души, Стойнев уточни, че в момента ведомството му прави проверка на всичките 491 концесионни договори за въгледобив.

Стойнев обяви още, че в най-скоро време кабинетът ще одобри финансова помощ за служителите, помогнали в издирвателните операции в „Ораново“. Сумата за всички 250 спасители ще е 100 000 лв.

Ресорният министър даде пояснения и около политиката, която кабинетът ще развива спрямо миньорите. OFFNews припомня, че в началото на седмицата браншовите организации заплашиха с протести, ако цената на въглищата не се повиши.

Няма да има съкращения, миньорите ще получават заплати редовно, а от септември въглищата ще поскъпнат, успокои засегнатите в сектора социалният министър.

Стойнев отхвърли обвиненията на браншовите синдикати, според които понижението в цената на тока ще се отрази негативно върху мините. Той обясни, че промените в ценообразуването на тока са били съгласувани с всички заинтересовани страни и е постигнат консенсус за „стъпка назад“ в посока поевтиняване, за да се помогне на най-уязвимите социални групи.

Стойнев бе категоричен, че секторът се нуждае от глобална реформа, но подчерта, че приоритетна задача за ресорното министерство е да „спаси системата“.

По думите му през последните години умишлено е водена негативна политика с цел фалит на компания Мини „Марица Изток“.

„През последните три години и половина не само, че не беше увеличена цената на въглищата, а обратно – има понижение. Възможна причина е стремежът да се фалира държавната компания Мини „Марица Изток“, изтъкна Стойнев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!