Отнемат концесията на рудник „Ораново“

Последна промяна на 06 август 2013 в 08:31 1410 1

Драгомир Стойнев и предшественика му на министерския пост Асен Василев. Снимка: БГНЕС
Драгомир Стойнев и предшественика му на министерския пост Асен Василев. Снимка: БГНЕС

Икономическият мнистър Драгомир Стойнев е изпратил писмо до управителя на рудник „Ораново“ Валери Манов. В него Стойнев го уведомява, че концесионният договор за мината ще бъде прекратен, ако в срок от 15 дни фирмата не отстрани нередностите по условията на труд в рудника.

Уведомителното писмо е парафирано от енергийния министър още в петък и е връчено на концесионера днес, пишат от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

В него е определен 15-дневен срок, в който фирмата-концесионер има шанс да отстрани всички констатирани в мината нарушения.

Според Закона за подземните богатства при спиране на концесията спира и добивът в мините. Фирмата-концесионер обаче е длъжна да поддържа условията в рудника, така че те да са годни за последваща употреба.

Причината за реакцията на Стойнев е инцидентът от 16 юли, при който след срутване на скална маса загинаха четирима души, а един миньор почина от сърдечен удар, докато помагаше за изваждането на колегите си.

След трагедията министърът на икономиката Драгомир Стойнев заяви, че държавната администрация не е осъществявала ефективен контрол върху работата на мината. В доклад пред парламента той съобщи, че мината е експлоатирана, въпреки че за това не е имало одобрен план. Миньорите не са имали право да работят в срутилата се галерия преди 1 август.

За шест години в рудник “Ораново” загубиха живота си осем миньори, трима от село Полена, по двама от Симитли и Крупник и един от село Полето.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.08 2013 в 09:54

Чак жал ми става за тоя Драго. Видимо некадърен и некомпетентен, постоянно се оплита като пате в калчища. А и Р.Овч е стиснат, което ме навежа на мисълта, че драго ше изгори без дори да вземе солиден процент от милиарда хахаха. А това с отнемането на концесията е поредния прах в очите. В България никой не отнема концесии както вече видяхме. А ся миньорите стоят без работа предполагам и без залпата? Ма кво ли ме ебе .. нали Кутев намали цената на тока с цели 5% - дет се вика по 2 лева на месец спестявам сега, д асе орпавят ...

П.С. Получих вътрешна информация, че Кутев бил откраднал много отдавна жълтото паве - далеч преди "екскурзията" с белия автобус. Благодарение на него се бил добрал до депутатско място!
 
X