Отнемат концесията на рудник „Ораново“

Елица Мартинова 06 август 2013 в 08:31 1920 1

Драгомир Стойнев и предшественика му на министерския пост Асен Василев. Снимка: БГНЕС
Драгомир Стойнев и предшественика му на министерския пост Асен Василев. Снимка: БГНЕС

Икономическият мнистър Драгомир Стойнев е изпратил писмо до управителя на рудник „Ораново“ Валери Манов. В него Стойнев го уведомява, че концесионният договор за мината ще бъде прекратен, ако в срок от 15 дни фирмата не отстрани нередностите по условията на труд в рудника.

Уведомителното писмо е парафирано от енергийния министър още в петък и е връчено на концесионера днес, пишат от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

В него е определен 15-дневен срок, в който фирмата-концесионер има шанс да отстрани всички констатирани в мината нарушения.

Според Закона за подземните богатства при спиране на концесията спира и добивът в мините. Фирмата-концесионер обаче е длъжна да поддържа условията в рудника, така че те да са годни за последваща употреба.

Причината за реакцията на Стойнев е инцидентът от 16 юли, при който след срутване на скална маса загинаха четирима души, а един миньор почина от сърдечен удар, докато помагаше за изваждането на колегите си.

След трагедията министърът на икономиката Драгомир Стойнев заяви, че държавната администрация не е осъществявала ефективен контрол върху работата на мината. В доклад пред парламента той съобщи, че мината е експлоатирана, въпреки че за това не е имало одобрен план. Миньорите не са имали право да работят в срутилата се галерия преди 1 август.

За шест години в рудник “Ораново” загубиха живота си осем миньори, трима от село Полена, по двама от Симитли и Крупник и един от село Полето.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!