Протести на миньори затварят магистрали наесен

Вероника Шербанова 06 август 2013 в 13:16 3121 11

Въглища. Снимка: БГНЕС, архив
Въглища. Снимка: БГНЕС, архив

Миньори подготвят мащабни протести заради лошото състояние на въгледобива у нас. Това заяви председателят на Синдикалната Миньорска Федерация към КТ „Подкрепа“ Владимир Топалов.

Протести ще има. Ще се блокират магистрали и пътища, за да бъдем чути. Сега ни предстоят срещи, за да решим дали да започнем по време на ваканцията на парламента или да изчакаме до началото на септември, тъй като част от проблемите изискват законодателни промени, обясни Топалов.

Всички въгледобивни дружества в България работят на загуба, което влияе както върху технологията, така и върху безопасността на работниците, тъй като дружествата се опитват да намаляват разходите, посочи Топалов.

За да пестят средства много дружества започват и да съкращават работници и служители, а от това зависи заетостта в цели общини, коментира синдикалистът.

По думите му основното искане е за увеличаване на цената на въглищата, тъй като увеличението с 2,7% с решение на ДКЕВР просто покрива инфлацията и затова е недостатъчно.

Борбата на въгледобива с ВЕИ сектора е крайно неравна. Цената на електроенергията, произвеждана от въглища е много по-ниска. От друга страна, зелената енергия се изкупува задължително и не е необходимо производителите да търсят пазар за нея, обясни Топалов.

При това положение въгледобивът няма как да не фалира, а това ще доведе и до увеличение на цената на тока. Това намаляване на цената с 5% беше изкуствено и само създаде допълнително напрежение в топлоелектрическите централи, допълни той.

Топалов уточни, че в момента е сформирана комисия, която има за цел до края на август да прегледа изцяло нормативната уредба и да предложи конкретни законови промени. Съществува и идеята за създаване на минна агенция, която да събере в себе си всичко, което се отнася до този отрасъл, тъй като в момента дейностите са разхвърляни по различните министерства, каза Владимир Топалов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!