Протести на миньори затварят магистрали наесен

Последна промяна на 06 август 2013 в 13:16 2676 11

Въглища. Снимка: БГНЕС, архив
Въглища. Снимка: БГНЕС, архив

Миньори подготвят мащабни протести заради лошото състояние на въгледобива у нас. Това заяви председателят на Синдикалната Миньорска Федерация към КТ „Подкрепа“ Владимир Топалов.

Протести ще има. Ще се блокират магистрали и пътища, за да бъдем чути. Сега ни предстоят срещи, за да решим дали да започнем по време на ваканцията на парламента или да изчакаме до началото на септември, тъй като част от проблемите изискват законодателни промени, обясни Топалов.

Всички въгледобивни дружества в България работят на загуба, което влияе както върху технологията, така и върху безопасността на работниците, тъй като дружествата се опитват да намаляват разходите, посочи Топалов.

За да пестят средства много дружества започват и да съкращават работници и служители, а от това зависи заетостта в цели общини, коментира синдикалистът.

По думите му основното искане е за увеличаване на цената на въглищата, тъй като увеличението с 2,7% с решение на ДКЕВР просто покрива инфлацията и затова е недостатъчно.

Борбата на въгледобива с ВЕИ сектора е крайно неравна. Цената на електроенергията, произвеждана от въглища е много по-ниска. От друга страна, зелената енергия се изкупува задължително и не е необходимо производителите да търсят пазар за нея, обясни Топалов.

При това положение въгледобивът няма как да не фалира, а това ще доведе и до увеличение на цената на тока. Това намаляване на цената с 5% беше изкуствено и само създаде допълнително напрежение в топлоелектрическите централи, допълни той.

Топалов уточни, че в момента е сформирана комисия, която има за цел до края на август да прегледа изцяло нормативната уредба и да предложи конкретни законови промени. Съществува и идеята за създаване на минна агенция, която да събере в себе си всичко, което се отнася до този отрасъл, тъй като в момента дейностите са разхвърляни по различните министерства, каза Владимир Топалов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.08 2013 в 23:52

За Едисон ако прочетеш малко повече ще се убедиш, че е бил мафиот... и не се шегувам!

06.08 2013 в 17:59

Мхм, готино е така -- който стърчи над другите, било с мускули, било с акъл, било с друго -- резваме му тиквата, и готово. Така всички ще сме еднакво тъпи, прости и некадърни, няма да има конспирация, и ще се различаваме само по това колко ни е оная работа (за което също си има решение, ако и то се окаже проблем.)

06.08 2013 в 17:30

Не бе ще дойдат да ви начукат с кирките протестърските тиквенца!

06.08 2013 в 16:20

Какво значи мафиот, това е човек който по НЕЗАКОНЕН начин печели много пари, поняко употребава насилие и рекет и т.н. А какво представляват голяма част от западните бизнесмени?? Не говоря за Стив Джобс или Бил Гейтс, макар да имам резерви. Западните бизнесмени, са достатъчно умни, за да направят така че техните продукти, ПО ЛЕГАЛЕН ПЪТ, да сринат и да отстранят другите, а също да наложат марката си. Тоест, едни, понеже акъла им не е толкова голям, действат със сила, другите, понеже пък със сила не могт, действат с акъла си, НО ВИНАГИ изхода е един и същ- все повече хора стават бедни, все повече страни се колонизират от чужди компании и корпорации и т.н. до края на света, както се казваше!!! Не бива да идеализирате т.н. ,,западни бизнесмени". ВИнаги съм задавал ЕЛЕМЕНТАРНИЯ въпрос, за инвеститорите у нас- Една ОМВ или Лидъл, плаща на работниците си в Австрия и Германия хиляди евро, а интересно защо, при положение че е една и съща фирма, плаща в България ниски заплати??? Кое точно е инвестицията тук?? Все пак горивата като сравнявам, не са толкова различни??? Ето тези върху които разсъждавайте когато мислтие за западните бизнесмени и инвеститори като панацея

06.08 2013 в 15:53

Аааа не си давам двата лева. Ще ме карат пак да ям хайвер за 500лв килото без хляб!
Тия два лева са ми за хляб и за нищо на света не ги връщам - те с ами обещани от БСП и лично от другаря Кутев.

Другарю Кутев - набийте ги с павет моля ви! Ако са много да дойдат нинджите! С ораново добре ви се получи, ама тия от откритите рудници как ще ги "съкращавате"? С динамит ли?

06.08 2013 в 14:52

Не преиграваш ли? Нима Томас Едисон или Хенри Форд са били мафиоти? Нима Стив Джобс(лека му пръст!) или Бил Гейтс са мафиоти? Не налагай българската действителност като щампа над цивилизования свят! Ако българските топ-мафиоти се кичат с името "бизнесмени", то западните бизнесмени обикновено презират мафията.

06.08 2013 в 14:07

По-добре ти мисли с главата ;)

06.08 2013 в 14:05

Тя си е червената мафия пак и в зелената енергия :)

В България има една мафия и тя си е червена- клон на руската. Не, че няма и на запад мафиоти, но там им казват "бизнесмени" ;)

06.08 2013 в 13:59

Мисли със задните си части.

06.08 2013 в 13:55

И с какво ще балансираш перките и фотоволтаиците, с АЕЦ ли? :D Да ти е честита зелената мафия - същата, като червената!