Управляващите отмениха "поправката Яне"

Нели Чолашка 01 август 2013 в 15:20 7380 9

Яне Янев. Снимка: БГНЕС
Яне Янев. Снимка: БГНЕС

"Поправката Яне" беше окончателно отменена, след като депутатите приеха на второ четене промените в Закона за  публичност на имуществото.

С предложени от лидера на РЗС Яне Янев текстове в този закон през март се вмени задължението имуществото си да декларират пред Сметната палата всички кандидат-депутати, шефовете на ЕРП-тата, председателят на ДКЕВР, ръководителите на ВЕИ-та и ТЕЦ-ове, както и ръководствата на синдикатите и работодателските организации, които са членове на тристранния съвет – КНСБ, "Подкрепа", КРИБ, БСК и БТПП.

Предложенията, станали известни като "поправката Яне" бяха приети “по спешност” в последните дни на 41-вото Народно събрание.

В резултата на това повечето социални партньори напуснаха през март тристранния съвет.

Членове на тристранката обясниха, че измененията са популистки и ще позволят да се оказва политически, криминален и икономически натиск върху тях.

Те поискаха дори промените в закона да влязат в сила със задна дата, за да не плащат глоба, защото не декларираха доходите си, но депутатите от правната комисия им обясниха, че това няма как да стане.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews