Кристалина Георгиева отказа да декларира доходи пред Сметната палата

Последна промяна на 11 април 2013 в 13:13 5462 6

Кристалина Георгиева. Снимка: БГНЕС
Кристалина Георгиева. Снимка: БГНЕС

Европейският комисар от България Кристалина Георгиева няма да декларира имуществото си пред българската Сметна палата. Това задължение, вменено ù с поправки в закон, е в разрез с Договора за Европейския съюз и Договора за функционирането на Европейския съюз.

Това става ясно от писмо на главния секретар на Европейската комисия Катрин Дей до постоянния представител на Република България към Европейския съюз Димитър Цанчев. То е публикувано днес на сайта на Сметната палата.

Задължението еврокомисар Георгиева и редица други лица да декларират имущество бе вменено с поправки в Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни, обществени и други длъжности в публичния и частния сектор. Поправките бяха прокарани от лидера на РЗС Яне Янев и обнародвани на 26 март 2013 г.

В писмото се казва:

"След внимателното извършване на правен анализ на тази разпоредба, който е приложен към настоящото писмо, Комисията заключава, че доколкото се отнася за периода, през който членът на Комисията от Република България е на служба, разпоредбата противоречи на Договора за Европейския съюз и Договора за функционирането на Европейския съюз.

По тази причина Комисията смята, че комисар Георгиева не е обвързана с това задължение."

От Европейската комисия припомнят, че "съгласно Кодекса за поведението на членовете на Комисията, всички членове са декларирали своите финансови интереси и имущество". Тази информация може да бъде открита на сайта Europa.

От сайта става ясно, че заплатата на Кристалина Георгиева е 20 667 евро на месец, че тя има 130 000 долара в акции, един апартамент в САЩ и два - в София.

Аргумент за отказа е цитираният по-долу, в анализа към писмото, чл. 17, параграф от Договора за Европейския съюз, който гласи:

"Комисията изпълнява своите задължения при пълна независимост. Без да се засягат разпоредбите на член 18, параграф 2, членовете на Комисията не могат да искат, нито да приемат инструкции от никое правителство, институция, орган, служба или агенция. Те се въздържат от всякакво действие, несъвместимо с техните функции или с изпълнението на техните задачи.

Цанчев е получил и второ писмо с подобен текст, от Европейската сметна палата. В него, със същите мотиви, генералният ù секретар Едуардо Гарсия обяснява защо българският представител в Европейската сметна палата Илиана Иванова също няма да декларира имущество пред българската Сметна палата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.04 2013 в 14:09

ми нормално - ГЕРБ се готвят за масови фалшификации и подмяна на вота oт голям страх да не си изгубят имунитета, имуществото и всичко останало, а госпожата е сред основните играчи

11.04 2013 в 16:51

Offnews, моля махнете това жълто заглавие. Освен ако не държите да привличате като основни читатели - дебили, като първите двама.

11.04 2013 в 16:14

а така! ми кой знае колко милиони й е дал племенника Дянков! Заграбване на общо над ДВА милиарда лева от резерва на НЗОК, лични здравни вноски на осигуряващите се Българи, създаване на хаос и объркани политики, с които Българското здравеопазване бе поставено на колене и още куп други неща за които Бойко Борисов, Симеон Дянков и ръководството на НЗОК трябва да бъдат разследвани и осъдени! ДОЛУ ГЕРБ!

11.04 2013 в 14:23

Средностатистичесият българин очевидно е под средното интелектуално ниво на планетата та да може да разбере, че комисарите отговорят пред европейските институции и органи, пред които са се заклели и пред които се отчитат, а камо ли да отвори линка на Комисията и да се информира за тоав, което го интересува от там.

11.04 2013 в 14:00

Кристалина ли е мристалина ли е все тая, заслужава да я хванат и да я тикнат зад решетките бъзлата му с бъзла!

11.04 2013 в 13:37

В ЕС са миропомазани,как обикновенния средностатистически българин ще знае състоянието на Кристалина,та това е против Божиите закони,ако научи,може и да се откаже от Господ !!!