Уорлик си тръгва на 14 септември

07 септември 2012 в 12:41 1929 1

Джеймс Уорлик. Снимка: ЕРА/БГНЕС
Джеймс Уорлик. Снимка: ЕРА/БГНЕС

Американският посланик Джеймс Уорлик ще си тръгне от България на 14 септември, съобщи той в интервю за bTV.

В България се очаква да пристигне новата посланичка  - Марси Райс. Очаква се, че тя ще работи в посока управляващите в България да свалят мораториума върху проучванията и добива на шистов газ. По думите на Уорлик тя ще внесе друг стила на работа.

Спекулира се, че той беше отзован по-рано именно заради мораториума. Във Вашингтон Джеймс Уорлик ще започне работа като заместник-специален представител за Афганистан и Пакистан.

"Наслаждавах се на всяка минута от времето ми тук. Беше чест и привилегия да служа като представител на президента тук в България", коментира посланикът. 

Уорлик смята, че има голяма заслуга в България да се заговори за диверсификация. Според него българите дори не са знаели какво означава тази дума.

"Сега я чувате всеки ден от премиера, президента, политическите партии, и мисля че вече наистина се осъзнава, че видовете енергия и енергийните източници трябва да се разнообразят. Това не е бърз план, който да реализирате за една нощ.

Това изисква сериозен ангажимент на управлението за дълъг период от време и мисля, че правителството е решено да го постигне. Когато има диверсификация ще паднат цените - защото ще се създаде конкуренция. Това се случва в Съединените щати - колкото повече видове енергия от различни източници има, толкова по-евтина става тя.  ", обясни Уорлик.

Уорлик ще бъде запомнен и като първия посланик, който се снима в български филм - "Стъклен дом". В интервюто за bTV той признава, че във Вашингтон са били неприятно изненадани и са казали: „Какво прави той? Това е под достойнството на един посланик, да бъде в такова шоу!”. Той отговорил: „Напротив - много хора ще ме видят”.

"Аз съм много горд от тази продукция и затова, че участвах в нея. Беше невероятно изживяване за мен. Знам, че няма да взема „Оскар” с тази роля, но за мен беше опит. Научих много и разбрах, че това не е никак лесна работа", коментира още посланикът.

Относно атаките на социалиста Румен Петков срещу Уорлик, той коментира: "Вижте, аз съм открояваща се фигура тук и с моята работа можеше да се очаква, че ще предизвикам критики. Не е изненадващо, че те дойдоха от крайно дясно и крайно ляво, но съм убеден че мнозинството от българския народ знае, че съм тук като приятел и вярвам, че споделяме общи интереси и ценности."

В интервю в началото на юни Петков се изказа крайно за Уорлик, като обяви, че той ще остане в България и след мандата си, защото "Ще остане гладен в САЩ". При мандата на Уорлик на Петков беше отказана виза за САЩ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови