Турски камиони блокираха границата, "Лесово" и "Капитан Андреево" са като паркинг

10 октомври 2013 в 13:10 2609 2

Опашка от тирове
Опашка от тирове

Турски камиони са блокирали границата ни с Турция при "Лесово"  и "Капитан Андреевео", където опашката е над 40 км и стига до град Любимец. 

Причината за блокирането на границата са проверките на  българската Автомобилната инспекция през последната седмица. Според турските шофьори, глобите и проверките на проверяващите са били тенденциозни към тях.  

„Румънските камиони нямат проблеми, българските камиони също минават без проблем. Спират само турските камиони и пишат актове”, разказа шофьорът Латин Йостопалан пред bTV.

Дългата опашка от тирове принуди голяма част от шофьорите да напуснат камионите и да се приберат по домовете си. Заради чакането много от тях е възможно да загубят разрешителните си, както и да се провалят курсовете. Заплащането на шофьорите също ще е под въпрос.

Километрични опашки от камиони при граничните пунктове са и от двете страни, като в момента тирове не могат нито да влязат, нито да излязат от България. 

Турските шофьори, твърдят, че са глобени по 500 евро само защото не са написали дата на топографските си шайби. Други казват, че от Русе до Капитан Андреево са проверени 5 пъти, а нашите служби избирали да проверяват само турски камиони. Някои от превозвачите вече изтеглят камионите си от опашката, за да могат да изчакат края на кризата на по-удобни паркинги във вътрешността на страната, предаде БНР. .

От българската организация на превозвачите БАСАТ имат среща със заместник-министъра на транспорта, на която те ще настояват законите да важат на всички, каза пред "Хоризонт" Петко Ангелов, представител на БАСАТ. Според него блокадата е предизвикана от турските шофьори, които не желаят да бъдат проверявани у нас. Т.е. да бъдат със специален статут. Ангелов разказа, че в първите дни на проверката на ДАИ, която е част от европейска акция, са проверени 350 камиона и са наложени санкции за 30 нарушения. По думите му има шофьори, които стигат от Мюнхен до турската граница за 40 часа без да спят. Това е изключително опасно за останалите участници в движението, подчерта Ангелов.

 За трайно решение на проблема министърът на транспорта Данаил Папазов очаква среща с турския си колега.

От Министерство на транспортна са категорични, че въпреки блокадата, проверките по границата няма да спрат.

Леките коли и автобусите преминават без проблем през границата.

 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови