Третият лъч на метрото - 19 станции от "Овча купел" през центъра до "Ботевградско шосе"

Нели Чолашка 06 август 2013 в 13:12 60097 45

Генерална схема на метрото с трите линии.
Генерална схема на метрото с трите линии.

Транспортният министър Данаил Папазов обяви, че строителството на третия лъч на метрото в София ще е приоритет за Оперативна програма "Транспорт" в следващия програмен период.

Кметът на София Йорданка Фандъкова и шефът на "Метрополитен" му представиха днес готовият проект за третия метродиаметър.

Той ще е дълъг малко над 16 км., с 19 метростанции и ще се движи от кв. "Овча Купел" през центъра до "Ботевградско шосе".

Прогнозната стойност на проекта е около 680 млн. евро или близо 1.4 млрд. лева.

В "Овча купел" метрото ще тръгва от жп. линията София-Перник, като там ще бъде изградена обща гара и метростанция.

През квартал "Овча Купел" ще има три метростанции -на бул. "Монтевидео", на бул. "Линкълн" и на Околовръстното шосе.

Линията продължава към пазара на "Красно село", през кв. "Бели брези", където има предвидена станция на улиците "Кюстендил" и "Дойран" и следваща метростанция ще е на все още кръгово кръстовище на булевардите "Гешов" и "България" (то трябва да е готово до 1-2 години).

Оттам линията продължава към НДК със спирка на бул. "Витоша" и бул. "Патриарх Евтимий" (има топла връзка с втория метролъч), следващата спирка е на Орлов мост с топла връзка към първия метролъч.

От Орлов мост третия метролъч отива към Театър зад канала, после към стадион "Герена" и последната му спирка е на колелото на трамваите на бул. "Ботевградско шосе".

Ако се намери финансиране за проекта, третият метродиаметър ще е готов до 2018 година.

Имаме пълната подкрепа на Европейския съюз за проекта, каза Фандъкова. Тя напомни, че еврокомисарят Йоханес Хаан обяви, че софийското метро, което и досега се изграждаше до голяма степен с европейски пари, е проект за пример.

До 2015 г. ще са готови продълженията на първия и втория метролъч съответно до Летището, до Бизнес парка (разклонение на първата линия) и до ул. "Сребърна" в кв. "Хладилника" (продължение на втория метролъч.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!