Метростанцията на летището в София ще е наземна (снимки)

Нели Чолашка 22 февруари 2013 в 13:09 4838 1

Метростанцията при летище София ще е наземна. Проектът за нея представи днес шефът на "Метрополитен" Стоян Братоев.

По план столичното метро ще стигне до летището в началото на 2015 г. Строителството на трасето от бул. "Цариградско шосе" през кв. "Дружба" до летището започна в края на ноември миналата година. То ще е дълго 5 км и ще има 4 метростанции.

За него бяха осигурени 110 млн. евро по Оперативна програма "Транспорт", а общината участва с 36 млн. евро.

Следващият месец ще започне строителството на продължението на първия метролъч и до Бизнес парка, каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

Има готов проект за третия метролъч, но за него се очакват финансиране от ЕС следващия програмен период, напомни Братоев. Очаква се строителството да започне след 2015 г.

Той ще тръгва от колелото на трамвая на бул. "Ботевградско шосе", ще има 3 метростанции по бул. "Владимир Вазов", една при "Театър зад канала", следващата ще е на Орлов мост с връзка с първия метролъч, после при НДК с връзка с втората линия на метрото. 

От НДК линията продължава към кръстовището на бул. "България" и Бул. "Гешов", кварталите "Красно село" и "Овча купел" и ще стигне до Околовръстното шосе. Последната спирка на третата линия на метрото ще е при жп. линията София - Перник и там ще бъда открита нова гара.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови