Тома Биков: Ако BNP Paribas е на Кунева, Световната банка на Дянков ли е?

23 януари 2013 в 19:32 3224 1

Тома Биков
Тома Биков

Вицепремиерът Дянков обвинява една от най-големите банки в Европа в това, че участва в българска далавера.

Така Тома Биков, член на Националния съвет на "Движение България на гражданите", коментира изказването на Симеон Дянков, че BNP Paribas е "банката на Меглена Кунева".

Във връзка с предстоящото плащане на 400 млн. лв. по кредит за АЕЦ „Белене“ към банка BNP Paribas финансовият министър заяви, че тегленето на кредита е станало по времето на тройната коалиция, което било “интересно съвпадение”.

Позицията на Кунева в Обществения съвет на BNP Paribas е одобрена от Колежа на комисарите и тя е получила за тази покана поздравления от всичките си колеги в ЕК. Това е въпрос на престиж, който е престиж за България. Да се говори по този начин не е сериозно и вреди изключително много на имиджа на България. По същия начин бихме могли да кажем, че Дянков е взел комисионни от Световната банка за това, че е подписал договори за консултантски услуги с нея през миналата година, коментира Тома Биков пред БГНЕС.

Общественият съвет на BNP Paribas не е оперативното ръководство на банката. В него участват уважавани политици и общественици от Европа и това какво решение ще вземе банката не зависи от самата Кунева. При всички случаи подобни изказвания от хора на високи държавни позиции в България са доста притеснителни. Това е най-голямата банка във Франция, една от най-големите банки в ЕС, добави той.

Биков припомни, че Меглена Кунева беше европейски комисар през 2008 година, когато е теглен заема от BNP Paribas.

Учуден съм, че Иван Костов, който се обявява за опозиция на ГЕРБ, участва в една и съща акция със Симеон Дянков. Не виждам каква е логиката, по която говорят Костов и Дянков, отбеляза Биков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!