Доскорошният началник на кабинета на Плевнелиев поема МВР

Юлиан Христов 27 май 2013 в 18:13 7914 6

Цветлин Йовчев. Снимка: БГНЕС
Цветлин Йовчев. Снимка: БГНЕС

Цветлин Йовчев беше най-спряганото име за министър на вътрешните работи още в служебното правителство. По това време той бе началник на кабинета на президента Плевнелиев, а още преди това беше шеф на ДАНС.

Само десет дни преди Пламен Орешарски да обяви състава на кабинета си, държавният глава издаде указ, с който освободи Йовчев като началник на кабинета му. Месец преди това Йовчев обяви намеренията си да напусне мястото, като за мотив посочи намеренията му да развива научна кариера. Малко след напускането на Йовчев президентството напусна и секретарят по отбраната при президента - Васил Маринов. Той е бивш колега на Йовчев в ДАНС.

Йовчев започва професионалната си кариера през 1993 година в Национална служба „Сигурност“ (контраразузнаването, което, след създаването на ДАНС, стана част от агенцията, бел. ред.). Той бързо се издига от началник на сектор, до началник на направление и по-късно – до заместник-директор. От създаването на ДАНС работи в агенцията като главен директор на главна дирекция „Контраразузнаване”. През октомври 2008 г. напуска службата, но на 10 август 2009 г. се връща в нея като я оглавява по предложение на правителството на ГЕРБ и след указ на президента Георги Първанов.

Името на Йовчев стана популярно след скандала „Мишо Бирата“, при който в медиите изтекоха записи на бившия премиер Бойко Борисов с шефа на митниците Ваньо Танов. Скоро след скандала Йовчев подаде оставка, като по този начин пое вина за изтеклите записи от ДАНС. Ден преди назначаването му за началник на кабинета на президента Росен Плевнелиев на 23 януари 2012 година, Софийската градска прокуратура (СГП) спря разследването по аферата с официалния мотив, че не може да бъде открит виновникът за изтичането на записите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови