Доскорошният началник на кабинета на Плевнелиев поема МВР

Последна промяна на 27 май 2013 в 18:13 7122 6

Цветлин Йовчев. Снимка: БГНЕС
Цветлин Йовчев. Снимка: БГНЕС

Цветлин Йовчев беше най-спряганото име за министър на вътрешните работи още в служебното правителство. По това време той бе началник на кабинета на президента Плевнелиев, а още преди това беше шеф на ДАНС.

Само десет дни преди Пламен Орешарски да обяви състава на кабинета си, държавният глава издаде указ, с който освободи Йовчев като началник на кабинета му. Месец преди това Йовчев обяви намеренията си да напусне мястото, като за мотив посочи намеренията му да развива научна кариера. Малко след напускането на Йовчев президентството напусна и секретарят по отбраната при президента - Васил Маринов. Той е бивш колега на Йовчев в ДАНС.

Йовчев започва професионалната си кариера през 1993 година в Национална служба „Сигурност“ (контраразузнаването, което, след създаването на ДАНС, стана част от агенцията, бел. ред.). Той бързо се издига от началник на сектор, до началник на направление и по-късно – до заместник-директор. От създаването на ДАНС работи в агенцията като главен директор на главна дирекция „Контраразузнаване”. През октомври 2008 г. напуска службата, но на 10 август 2009 г. се връща в нея като я оглавява по предложение на правителството на ГЕРБ и след указ на президента Георги Първанов.

Името на Йовчев стана популярно след скандала „Мишо Бирата“, при който в медиите изтекоха записи на бившия премиер Бойко Борисов с шефа на митниците Ваньо Танов. Скоро след скандала Йовчев подаде оставка, като по този начин пое вина за изтеклите записи от ДАНС. Ден преди назначаването му за началник на кабинета на президента Росен Плевнелиев на 23 януари 2012 година, Софийската градска прокуратура (СГП) спря разследването по аферата с официалния мотив, че не може да бъде открит виновникът за изтичането на записите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.05 2013 в 10:11

Не, не - напротив, по време на соца по принцип най-доброто се изпращаше в сигурността и отбраната , и там винаги е имало интелигентни, (останали са такива и в наши дни), просто тая система винаги се е ръководила при подбора на кадри и от други принципи, и е представлявала приют за уреждане на родата - това са си открай време червени крепости, съвременни родово-общинни структури, в тях се въртят предимно потомствени кадри, точно както съм го написал - баби, дядовци, синчета, дъщерички, внучета, внучки, правнучета, правнучки - сичките от червен корен, почни без изключение...да вярно, последните 22 години нивото падна, ама това е навсякъде - конкретно този Йовчев изглежда интелигентен човек, и ако успее да си подбере подобен екип, добре за страната...ние друго и не искаме...

28.05 2013 в 08:32

Професоре, къде видяхте достата интелигентни в МВР ?!? На това министерство точно това му е главния проблем - липсата на знаещи и можещи кадри вътре в него. Последователно и целенасочено през всичките години на "демокрация" са насаждани посредствеността, глупостта, послушанието и страха, а резултата е очевиден за всеки във и извън България.

28.05 2013 в 01:28

Като изключим факата, че в МВР, "службите и органите", "структурите на националната сигурност" и т.н. има и доста интелигентни, повечето са потомствени червени *** - това е предпочитана от червените дядовци и баби, червените синчета и дъщерички, червените внучета и внучки, и сега вече червените правнучето и правнучки, хубава държавна службица...освен тази в другото кафяво-червено министерство - МВнР - потомствена червена плутокрация, безсрамно мимикрирала от "социализЪма" към "капитализЪма" без угризение на съвестта, само и само да е близо до властта - за тия няма "лява" и "дясна" идеология, само един дарвинов инстинкт към келепира.....

27.05 2013 в 20:36

Не е човек на президента. Този човек има страшно много идеи за вътрешната сигурност на страната. Напускал е позицията си в ДАНС не за да избяга от отговорност, а защото е имало твърде много поставени лица от които е изтичала информация. Ако има някой който може да постигне нещо за МВР - това е той. А ако вкара повече млади умове и специалисти по сигурността може да очакваме намаляване на престъпността, прозрачност в плана и по-голямо уважение към тази институция.
Моля не коментирайте преди да сте проверили с точност - всеки може да е осъдителен и критичен. Изказвате мнението си просто така. Направете обосновка.

27.05 2013 в 19:19

Боклуци мръсни

27.05 2013 в 19:18

Може ли аз да поема МВР -че да ги разкарам всичките боклуци от там! Послушни и продажни комунета -до кога питам? Кой е тоя човек, да поема МВР? Аз не го искам този, защото не знам кой е той и как се става министър на вътрешните работи от ,,Лека нощ ! Това е ЛУДА ДЪРЖАВА -АКО Е ИМА ВЪОБЩЕ!!! Не може човек на поставения -купен 'президент'' да е начело!