Цацаров: Проверката на 98 или 150 заменки е непосилна задача

Юлиан Христов 17 януари 2013 в 10:20 2280 6

Сотир Цацаров. Снимка: БГНЕС
Сотир Цацаров. Снимка: БГНЕС

Общата проверка на 98 или на 150 сделки (за заменки на гори, бел. ред.), е непосилна дори и за един голям екип от прокурори. Едва ли обществото очаква да бъдат проверени 150 сделки, то очаква конкретни неща. Нека работим така – първо дюни, после нещо друго, което е в по-голям мащаб.

Това каза пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров, който днес участва в първото за него заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС), където той е член по право.

Той коментира доклада на Междуведомствената комисия при Министерството на земеделието и храните, в който са констатирани случаи на заменки на земи от горския фонд в района на Несебър.

Един от тези случаи е и скандалът със застрояването на имот върху дюни край Несебър

Днес главният прокурор призова да не се злоупотребява с прокуратурата. "Прегледах и сигнала, който ми предаде министър Мирослав Найденов. Сигналът съдържа искане за проверка от прокуратурата на 98 сделки, поне доколкото успях да ги изброя. Проверката на 98 замени за територии от горския фонд от страна на прокуратурата е задача, която освен, че е прехвърляне на огромна работа на прокуратурата, не е толкова присъща, като проверка в този мащаб на задачата и функциите на самата прокуратура. Що се отнася до конкретните 29 декара – мога да ви уверя, че прокуратурата работи изключително активно, независимо от това какво е съдържанието на доклада и какви са нечии предварителни констатации", коментира още Цацаров.

Днес главният прокурор ще предложи на ВСС да избере негови заместници, като част от бъдещия му екип и планираните структурни промени. Той ще поиска и Галя Гугушева да бъде освободена като прокурор в спецпрокуратурата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews