Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Татяна Дончева: КТБ се опитва да изяде 500 пържоли

OFFNews 27 септември 2013 в 09:17 8044 43

Татяна Дончева, Снимка: БГНЕС
Татяна Дончева, Снимка: БГНЕС

Може да изядеш една, пет пържоли, но 500 - не. Мисля, че Корпоративна банка в последно време се опитва да изяде 500.

Това каза бившият червен депутат Татяна Дончева в ефира на bTV, в коментар за това кои са олигархичните кръгове, които са се сраснали с властта.

„Ясно е, че в момента основната групировка, която диктува нещата, е Корпоративна банка. С нея са се сраснали и двете партии от управляващото мнозинство“, коментира тя като даде за пример конкурсите за мултиплексите, златната акция в БТК и др. 

Дончева, като допълни, че случаят с Богомил Манчев е „последната случка в сагата“. „Обикаля Делян Пеевски НЕК и Министерството на енергетиката и обяснява, че Богомил Манчев на трябва да получава фактури“, каза тя.

По думите ѝ има и втори влиятелен бизнес кръг. „Другият кръг е тимаджийският, който играе също с двете партии (БСП и ДПС, бел. ред.). В случая Корпоративна банка е абсолютно доминираща. ГЕРБ играеше със същите играчи – медиите на Пеевски бяха поддръжници на тройната коалиция до изборите, когато се обърна палачинката, прегърнаха Бойко Борисов“, обясни тя.

Според нея, когато партиите „загубят чувство за нормалност“ в отношенията си с бизнеса, те търпят негативи на изборите.

Дончева обясни, че партиите винаги са имали отношения с бизнеса, което не е лошо, но не трябва да се прекрачват границите. „Ние богати хора в България ще имаме, но ще имаме нужда да си разграничим политиката и бизнеса. Казвам го това не за да заклеймявам бизнеса“, каза още Дончева.

Бившата червена депутатка коментира и парламентарните надхитряния между ГЕРБ и ръководството на парламента. "Малоумие е да провалиш собствения си вот, още по-малоумно е да излезеш, да се изтъпаниш и да кажеш: „Аз съм победител", без никой да те пита", каза тя.

„Идиотско беше, защото стана ясно, че той (Бойко Борисов, бел. ред.) всъщност искал да даде знак, че това мнозинство не може без „Атака“. Ама ние знаем тази зависимост - българското общество е пратило „Атака“ в парламента и онези, които не харесват Волен Сидеров, трябва да приемат, че той е политически играч. В Европа също знаят, че от „Атака“ зависи правителството. Дали това е приемливо или не, е друг въпрос, но да посветиш усилия с цял вот на недоверие да докажеш, че парламентът е зависим от „Атака“ – много ни бо̀ли“, коментира Дончева.

Според нея „политиката на напъването“ прилича на поговорката: „Напънала се планината и родила мишка“. Дончева обясни, че не е нужно да има математическо превъзходство в парламента, за да се внася вот на недоверие. „Вотове се пускат, за да се направят определени внушения по отношение на управляващото мнозинство. Парламентарните процедури и правила са за обслужване на обществения интерес“, каза още бившият депутат от БСП.

Дончева смята, че „хашлашкото поведение в парламента“ е нонсенс, когато се цели само да се докаже, зависимостта на правителството от една или друга партия. По думите ѝ европартньорите са наясно с това, „но не искат нестабилност в България и биха били склонни на компромиси“.

„Цялата тази шумотевица може да спечели на България Нобелова награда за идиотизъм“, каза още Дончева.

Според нея лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е минал „първия сезон“ и сега открива втория. „Това е самото начало. Какво е видял той от парламента. О чакай, чакай, има време“, продължи тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!