Таня Андреева: Петте допълнителни милиона няма да ни стигнат

Вероника Шербанова 01 август 2013 в 15:03 1807 5

Таня Андреева, Снимка: БГНЕС
Таня Андреева, Снимка: БГНЕС

Петте допълнителни милиона за здраве от актуализацията на бюджета няма да са ни достатъчни. Затова се надявам президентът да не наложи вето, защото здравеопазването се нуждае от много финанси, заяви здравният министър Таня Андреева, цитирана от „Фокус“.

В момента колегите в Министерството на здравеопазването правят анализи какви неразплатени сметки имаме. След като са готови, от Дирекцията по финанси, бюджет и инвестиционна политика ще видим къде ще отидат. Нека да ги получим първо, защото все още всичко е на хартия“, обясни Андреева.

Въпреки че все още не се знае какви са задълженията на министерството, допълнителните 5 млн. лева от актуализацията на бюджета няма да са достатъчни, стана ясно от думите на здравния министър.

Клиниката по неонатология в „Майчин дом“ например не е ремонтирана от повече от 23 години. Това е извън всякакви европейски стандарти за отглеждане на недоносени, рисково родени, посочи Андреева.

Здравният министър допълни, че в министерството търсят справедлив принцип за събиране на неплатени здравни вноски, за да попълнят липсите в Здравната каса. „Нашата идея е хората, които имат възможност да плащат здравните си вноски, но не го правят, да плащат изцяло лечението си извън случаите на спешност, когато попаднат в лечебно заведение“, каза тя.

Има много хора, които ммогат да си плащат осигуровките, но по някаква причина избират да не го правят. Това е един огромен ресурс и не е справедливо да плащаме всеки месец определена сума, а те – нищо, и накрая да се ползваме от едни и същи права, допълни здравният министър.

По последни данни на НАП нередовните платци са 1,2 млн. Души. Много болници поемат здравно неосигурените на свой гръб. Затова наесен ще впишем в Закона за здравното осигуряване, че хората, които не внасят здравните си осигуровки, ще плащат изцяло лечението си – диагностика, изследвания, увери Таня Андреева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!