Дъждът провали шествието в Пазарджик

29 октомври 2012 в 12:50 1644 0

Планираното шествие на националисти не се състоя. СНИМКА: БГНЕС
Планираното шествие на националисти не се състоя. СНИМКА: БГНЕС

Два паралелни протеста на националисти организации белязаха началото на делото срещу имамите за проповядване на радикален ислям, което съдът в Пазарджик гледа днес.

В същото време плануваното шествие беше отложено заради дъжда и в крайна сметка националистическите организации сед разделиха на две групи. Привържениците на "Атака" застанаха в едната част от градската градина на Пазарджик, а на Националния фронт за спасение на България - в другата. От трибуните им звучаха възрожденски песни.

 Едва около сто бяха привържениците на „Атака“, които дойдоха пред съда. Очакванията бяха хората да са в пъти повече.

Преди началото на делото не дойдоха мюсюлмани, за да подкрепят подсъдимите. Допускани бяха по един роднина от обвинените имами.

 Пред съда заместник главният мюфтия Биралий Биралин заяви, че няма предварителна организация за идване на мюсюлмани пред съда. "Подкрепят ги тихо, както обикновено." Според него има притеснение сред мюсюлманите, когато изразяват свободно религията си. "Явно трябва да има време и да свикнем с мисълта, че в България живеят хора с различни религии и те могат да живеят заедно и да решават съвместно социалните си проблеми."

 Делото започна с разпит ма свидетеля Добри Джевизов. Сега съдът ще прочете показанията на Джевизов от досъдебната фаза, защото има противоречия с казаното от него пред съда днес. В залата се чуват скандиранията на националистите. Непосредствено след началото на делото пред съда се появиха жени мюсюлманки със забрадки.

Свидетелят Муафак Аласад, който има двойно гражданство – сирийско и българско, заяви в съдебната зала, че е заплашван от представители на ДАНС, които четири часа са го убеждавали да напише молба, с която се отказва от желанието си да му бъде осигурен преводач. Той каза, че е подписал молбата под натиск и я оттегля. Свидетелят каза също, че преди няколко дни хора са дошли да тормозят семейството му, автомобилът му е бил спрян на пътя от Сърница за София. Били са заплашени съпругата и синът му, който е 19-годишен. В резулат на това момчето е заминало за Сирия. Аласад попита ако синът му бъде убит там, кой ще носи отговорност за това. Свидетелят поиска преводач, адвокат и охрана. 

Прокуратурата чрез прокурор Недялка Попова представи пред съда доказателства за това, че свидетелят владее писмено и говоримо български език. Съдът прие представените протоколи от проведени изпити по български език от 1983 и 1984 г.; дипломата му от Русенския университет, където той е завършил за инженер, както и дипломната му работа, която е на български език. Съдът разпореди да започне разпит на свидетеля като в подкрепа на решението бяха цитирани и решения на Върховния касационен съд в този смисъл. Адвокат Ина Лулчева поиска съдът да разпореди да бъде направен звуков запис на разпита на свидетеля, който да установи доколко са разбираеми неговите показания. Съдът се оттегли в 10-минутна почивка за произнасяне по искането. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови