Строеж край Несебър осветли скандална сделка с държавен терен

30 декември 2012 в 17:26 4753 5

Строителството върху дюните в Несебър, добило популярност като
Строителството върху дюните в Несебър, добило популярност като "Дюнигейт"

Багери заравняват пясъчни дюни в местността Кокала край Несебър за строителство. За това сигнализира вчера екоактивистът Тома Белев чрез профила си в социалната мрежа Facebook, позовавайки се на снимки от очевидци. Теренът е част от защитената зона Ахелой-Равда-Несебър от мрежата "Натура 2000".

Според Белев, това са пясъчни дюни, при това попадат на първа линия на морето (100 метра от брега), където по закон строителството върху дюни е забранено. В коментар пред OFFNews директорът на бургаската екоинспекция (РИОСВ - Бургас) Бойчо Георгиев обаче отрече това да са дюни. "Това място никога не е било категоризирано като дюни. Нека който твърди, че са, да го докаже. Мястото е урбанизирано с устройствен план още през 2007 г., тогава има направен доклад за оценка за съвместимост с "Натура 2000" и има положително решение, имат и разрешение за строеж", коментира Георгиев.

"В първия работен ден след празниците ще проверим случая и тогава ще мога да коментирам подробно", каза директорът на РИОСВ - Бургас.

Продажба в ущърб на държавата?

Разследване на сайта "Биволъ" обаче установи други нередности в строежа. Той е бил придобит от държавата само преди месец, след което е препродаден от частника на друг за далеч по-голяма сума. Освен това, краткият срок между покупката на земята и строителството буди съмнение в коректността на процедурата по издаване на строителните книжа.

Теренът от 29 декара в местността "Кокала" край Несебър е продаден от Министерството на земеделието на 27 ноември за 581 212 лв., показа справка на "Бивол" в службата по вписвания. Това прави цена от 20 лв. за квадратен метър. Купувач е Димитър Костадинов Петров

Точно ден след като се е сдобил с имота, Димитър Петров го е продал за 4 009 451 лева и 50 стотинки - близо седмократно по-висока цена. Купувач е фирма "Сле груп". Така цената за квадрат нараства на 140 лева.

По аналогия

Фактът, че въпросният терен не е категоризиран като дюни не дава категорична гаранция, че това не са пясъчни дюни. Например при случая "Камчийски пясъци" преди няколко години голям парцел дюни край морето бе заменен като десета категория земеделска земя (най-неплодородната, съответно най-евтината).

Заменката беше прелюдия към първия и засега единствен случай на заличаване на защитена територия в България. Защитената местност "Камчийски пясъци" бе премахната с решение на Върховния административен съд по искане на новия собственик на терена - фирма "Рийс интернешънъл". Така забраните за строителство в района отпаднаха.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови