Еколози: Дюните ще оцелеят не със закони на парче, а с граждански контрол

Последна промяна на 11 януари 2013 в 16:30 1809 2

Разораните дюни в Несебър, които станаха повод за проверки на всички продажби на държавни гори. Снимка: БГНЕС
Разораните дюни в Несебър, които станаха повод за проверки на всички продажби на държавни гори. Снимка: БГНЕС

Настоящите предложения на МЗХ, МРРБ и МОСВ за законови промени, касаещи опазването на дюните няма да решат проблема с ценните природни образувания. Това заявиха отново от екокоалицията „За да остане природа“. „Ако законодателните предложения се изчерпват само с вече предложените, то тогава от тях няма нужда“, подчертаха природозащитниците.

„Вместо промяна бързешком на няколко сериозни закона на парче, за да се покаже, че правителството взима някакви мерки, по-добре е да се разширят възможностите за обществен контрол върху институциите. Няма смисъл от налагането на допълнителни забрани, ако обществото не може да следи дали въобще се спазват, предупреждават“, заявиха още екоактивистите.

От екоорганизациите за пореден път настояха в списъка законови промени, предложен от министерствата, да бъде включена и поправка в Закона за устройство на територията, която да направи публични и обжалваеми строителните разрешения, общите и подробните устройствени планове.

На срещата между еколозите, премиера и министри в началото на седмицата, значителна част от разговора бе посветена на смущаващия факт, че гражданите научават за издадени строителни разрешения в съседство с техни имоти. Тогава и премиерът Бойко Борисов сподели, че самият той имал такъв случай със строеж, съседен на дома му в Банкя, и изрази подкрепа за предложението за повече публичност. Въпреки всичко изговорено тогава, в законовите предложения на министерствата влязоха само правила за публичността на общите устройствени планове, не и на ПУП-овете и строителните разрешения. Днес екоорганизациите отново настояха за засилване на гражданския контрол върху тези актове на общините.

Друга промяна, за които настояват от екокоалицията, са да се спрат абсолютно всички сделки за продажба на терени от държавния горски фонд, започнати по стария закон. Законовата поправка, предложена от земеделското министерство, е да се спрат само продажбите на терени с дюни, попадащи в защитени територии и защитени зони.

Освен това еколозите искат засилен контрол върху процедурите по екооценки на устройствени планове и инвестициоонни проекти, както и обществена дискусия по проблемите с обективността на тези оценки. Както показа и последният случай със застрояването на дюните в Несебър, който стана повод за законовите промени, фактът, че в терен, нарочен за строителство, има дюни, съвсем не гарантира опазването му и екоинспекциите в страната разрешават такива проекти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!