Ски курорт в Рила и Гриша Ганчев са сред купувачите на гори при ГЕРБ

Милен Енчев 18 януари 2013 в 19:16 6344 5

Строителството върху дюните в Несебър, добило популярност като
Строителството върху дюните в Несебър, добило популярност като "Дюнигейт"

Земя за ски проекта в местността Трещеник в Южна Рила е сред 43-те сделки за продажба на държавни горски терени, сключени от настоящото управление. Това показа справката за продадените гори при ГЕРБ, която днес земеделското министерство предостави на парламентарната комисия за борба с корупцията по високите етажи на властта (комисията Яне Янев). По искане на комисията министърът на земеделието Мирослав Найденов предостави още в сряда "пълен" списък на приключилите процедури за изключване и продажба на терени от горския фонд от 2003 г. до края на 2012 г. В него обаче не фигурираха повечето от продажбите след средата на 2009 г., когато ГЕРБ пое управлението. Вчера по искане на Яне Янев министерството предостави и тези сделки.

Теренът в Трещеник от 63.5 дка. е купен от дружеството "Карекс 2003" АД с цел строителство на лифт и ски писта. Цената е 379 хиляди лева, което прави по-малко от 6 лв. за квадратен метър. За ски проекта в Южна Рила се говори от години и според източници от неправителствените екоорганизации, той е свързан с бившия председател на столичния общински съвет Антоан Николов. В момента акционерното дружество се управлява от Александър Аврамов. Преди това мажоритарен съсобственик е бил Мирослав Димитров, който е в управлението на сдружение "Туристическо дружество Трещеник". Димитров е и в сдружението "Ски клуб Бояна", в което участва и Антоан Николов. Самият Николов пък е в управлението на Българската ски федерация с председател Цеко Минев.

За проекта се заговори публично при дискусиите около защитената зона "Рила Буфер" - горският пръстен около национален парк "Рила". Още през 2008 г. екоорганизациите и БАН я предложиха за включване в екомрежата "Натура 2000", но първоначално по времето на тройната коалиция отхвърлиха идеята с икономически аргументи - проектите за ски курорти в зоната. В нея освен Трещеник попадат и проектът "Говедарци - Мальовица" на Христо Ковачки, Супер Боровец, Картала над Благоевград, Супер Паничище. Впоследствие по жалби на екоорганизациите Европейската комисия задължи България да включи и подножията на Рила, за да осигури адекватна защита на защитени животински видове като кафявата мечка и др. Решението на държавата за тях предстои.

По ирония, малко след като експертните екипи са предложили зоната за включване в "Натура", теренът в Трещеник е бил изключен от държавния горски фонд - през юли 2008 г. Той е бил продаден през април 2012 г. от настоящото ръководство на земеделското министерство.

ВЕЦ-овете на Гриша Ганчев

След избухването на скандала за продажбата на дюните в Несебър, министър Найденов обясни, че процедурите за въпросния терен, както и ред други, са били започнати от предишното ръководство и той е принуден да ги довърши. Този опит за прехвърляне на отговорността пропадна, след като се оказа, че през 2011 г. фирма на депутата Емил Димитров например е кандидатствала за покупка на терен, също в Несебър. Това личи и в  последната справка, предоставена на комисията Янев. Сред продадените терени има такива, които са и преобразувани (изключени от горския фонд) при ГЕРБ.

Такъв е например случаят с два терена с обща площ около 1.7 дка. в благоевградско, продадени на фирма "Благоевградска Бистрица" за строителство на водноелектрическа централа (ВЕЦ). Мажоритарен собственик на фирмата е "Литекс хидро" на Гриша Ганчев и се управлява от сина на бизнесмена - Данаил Ганчев. В нея 10 % от 

И още много ВЕЦ-ове

Много от терените, продадени от настоящото правителство, са за строителство на малки хидроцентрали, сочи справката на Найденов.

Сред купувачите на горски терени за ВЕЦ  е и фирмата "Персонал инженеринг", която е собственост на "Минстрой холдинг" на Николай Вълканов. Тя е получила близо 2 дка. за изграждане на съоръжение за хидроцентралата си община Белово, срещу 33.4 хиляди лева или по около 17 лв. за квадрат. Фирмата доби популярност покрай събарянето на незаконния комплекс "Златна перла" в черноморското с. Варвара. Тя беше купила дълга на инвеститора в незаконното вилно селище (фирма "Краш 2000") към Българо-американска кредитна банка.

Най-големите сделки са за два парцела за строителство на централи в берковския Балкан и в Искърското дефиле край София. Единият - 38 дка. е купен от фирма "Кунино енерджи" за около 96 000 лв., или за скромната сума от 2 лева и 50 стотинки на квадратен метър.

Другият, 183 декара, е купен от фирма "ВЕЦ Своге " за 676 000 лева или по 3 лева и 70 стотинки за квадрат. Фирмата, собственост на италианската компания "Петровила" от няколко години строи хидрокаскада от руслови централи (които не се нуждаят от язовир) по горното течение на р. Искър.

Голям парцел за строителство на ветропарк в община Харманли е получила и фирма "Еко Енергия 1". Теренът е 16.2 декара, изключен е от горския фонд през ноември 2010 г. и е продаден през януари 2011 г. за 29 хиляди лева, тоест за по-малко от 2 лева на квадратен метър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови