Тома Белев: Teче последното разграбване на България

Последна промяна на 22 януари 2013 в 16:16 3839 8

Тома Белев   Снимка: Сергей Антонов
Тома Белев Снимка: Сергей Антонов

В момента се извършва закрепване на последното ограбване по отношение закона за устройство на територията, същото се случва и в сектора на горите чрез евтини дългосрочни договори за ползване на държавна гора за по 15-30 години. Това заяви в интервю пред БГНЕС природозащитникът Тома Белев, който е сред лидерите на екогрупата "За да остане природа в България". "Всичко това е да се ограби последното голямо богатство", каза Белев, който бе автор на сигнала за застрояване на дюните в Несебър, довел до проверка на всички сделки за преобразуване и продажба на държавни гори.

Горите в парично изражение

"Трябва да знаем, че най-голямата фирма в България, с най-голям капитал БЕХ се оценява на 6 милиарда, държавните гори, които са около 30% от територията на страната около 3.4 млн. хектара, тяхната оценка е около 24 милиарда, като сложим още 0.27%, които са паркове и резервати, като сложим и държавните земеделски земи, които са много малко около 200 хил. хектара, това са по груба оценка около 31-32 милиарда, чисто материална стойност. Това, което остана неразграбено, неограбено в момента се опитват с последни сили да влязат, да го обсебят преди да е паднало мандалото, защото те знаят, че повече кражби няма как да стават", каза активистът.

Банско в парично извращение

Той даде пример с натиска на община Банско и фирмата концесионер на местната ски зона "Юлен" да се разшири ски курортът в парк "Пирин" с нови лифтове и писти. "Натискът е, да може да се затвърди ограбеното, да може да се дострои, защото се знае, че следващ път няма да има, категоричен е природозащитникът. По същия начин е с отдаването на дивеча – всичко се раздаде и се укрепва с едни дългосрочни договори с едни големи тежки договори за държавата, ако тръгне да ги разваля, същото е с водите. Едни невъзможни договори за ползването на водите, на горите – всичко това се случва, защото ще излезе един и ще каже:"стоп, стига" и това ще спре да се прави. Ако нямаме активност, то ще продължи да се прави и затова казваме да бъдем активни, за да могат да останат поне едни гори, едни паркове, едни резервати", заяви Белев.

Спирането на строежите е временно решение

Сега имаме спиране на строежите, които сега след отстраняване на несъответствията между строителни книжа, разрешения за строителство, подробни устройствени планове, екологични оценки, оценки за съвместимост – те ще могат да започнат отново, независимо, че всичко това, извършвано до момента е извършвано с огромни закононарушения спирането на строителството е временно явление, е прогнозата му. Винаги може да се възстанови, като специалист във възстановителната екология мога да кажа, че да и дюните могат да се възстановят. Да, струва скъпо, но може да се направи. Стига да има воля и желание, но към настоящия момент – няма, защото какво виждаме. От тези случаи, от които се занимаваме от Нова година насам – където пипнем излизат огромни закононарушения. За нас е много странно, ние в момента работим по 4-5 случая, но имаме сигнали за още 50, подчертава Белев.

Природозащитникът днес е получил информация за нов стоеж по морето - до базата на Националната спортна академия между Несебър и Равда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови