Тома Белев: Teче последното разграбване на България

Последна промяна на 22 януари 2013 в 16:16 3488 8

Тома Белев   Снимка: Сергей Антонов
Тома Белев Снимка: Сергей Антонов

В момента се извършва закрепване на последното ограбване по отношение закона за устройство на територията, същото се случва и в сектора на горите чрез евтини дългосрочни договори за ползване на държавна гора за по 15-30 години. Това заяви в интервю пред БГНЕС природозащитникът Тома Белев, който е сред лидерите на екогрупата "За да остане природа в България". "Всичко това е да се ограби последното голямо богатство", каза Белев, който бе автор на сигнала за застрояване на дюните в Несебър, довел до проверка на всички сделки за преобразуване и продажба на държавни гори.

Горите в парично изражение

"Трябва да знаем, че най-голямата фирма в България, с най-голям капитал БЕХ се оценява на 6 милиарда, държавните гори, които са около 30% от територията на страната около 3.4 млн. хектара, тяхната оценка е около 24 милиарда, като сложим още 0.27%, които са паркове и резервати, като сложим и държавните земеделски земи, които са много малко около 200 хил. хектара, това са по груба оценка около 31-32 милиарда, чисто материална стойност. Това, което остана неразграбено, неограбено в момента се опитват с последни сили да влязат, да го обсебят преди да е паднало мандалото, защото те знаят, че повече кражби няма как да стават", каза активистът.

Банско в парично извращение

Той даде пример с натиска на община Банско и фирмата концесионер на местната ски зона "Юлен" да се разшири ски курортът в парк "Пирин" с нови лифтове и писти. "Натискът е, да може да се затвърди ограбеното, да може да се дострои, защото се знае, че следващ път няма да има, категоричен е природозащитникът. По същия начин е с отдаването на дивеча – всичко се раздаде и се укрепва с едни дългосрочни договори с едни големи тежки договори за държавата, ако тръгне да ги разваля, същото е с водите. Едни невъзможни договори за ползването на водите, на горите – всичко това се случва, защото ще излезе един и ще каже:"стоп, стига" и това ще спре да се прави. Ако нямаме активност, то ще продължи да се прави и затова казваме да бъдем активни, за да могат да останат поне едни гори, едни паркове, едни резервати", заяви Белев.

Спирането на строежите е временно решение

Сега имаме спиране на строежите, които сега след отстраняване на несъответствията между строителни книжа, разрешения за строителство, подробни устройствени планове, екологични оценки, оценки за съвместимост – те ще могат да започнат отново, независимо, че всичко това, извършвано до момента е извършвано с огромни закононарушения спирането на строителството е временно явление, е прогнозата му. Винаги може да се възстанови, като специалист във възстановителната екология мога да кажа, че да и дюните могат да се възстановят. Да, струва скъпо, но може да се направи. Стига да има воля и желание, но към настоящия момент – няма, защото какво виждаме. От тези случаи, от които се занимаваме от Нова година насам – където пипнем излизат огромни закононарушения. За нас е много странно, ние в момента работим по 4-5 случая, но имаме сигнали за още 50, подчертава Белев.

Природозащитникът днес е получил информация за нов стоеж по морето - до базата на Националната спортна академия между Несебър и Равда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.01 2013 в 13:44

Тома Белев е пич! Браво на него и на "За Да остане природа в България!"

23.01 2013 в 13:43

Ти да не се казваш Филип цанов. Ако си аре бегай да плащаш каквото дължиш в НАП.

<em>Коментарът е редактиран заради обидно съдържание!</em>

22.01 2013 в 18:58

По-добре не казвай нищо, отколкото да кажеш нищо.

Има ли някой който да ти плаща за глупостите, които пишеш от един IP под различни псевдоними? Дано да има, защото иначе си за посмешище!

22.01 2013 в 18:16

Тома Белев говори като политик от рода на Волен Сидеров. За какво ще се кандидатира, да го попитат уважаемите журналисти. Има ли хякой, който да му вярва

22.01 2013 в 17:33

Беше там и бачкаше здраво да се справи с проблема. Никой не отпускаше пари, но човека събираше доброволци. Аз лично съм бачкал, за да спасявам Витоша. Засаждал съм и дръвчета там. Къде беше Цеко Минев тогава?

22.01 2013 в 17:32

"Натискът е, да може да се затвърди ограбеното" - най-точният израз за ставащото в Банско в момента.

22.01 2013 в 17:17

То поне стана ясно, че в България младите хора са с много будна съвест що се отнася до природата и са готови и с действия да я отстояват! Мизерията не ни плаши толкова, колкото да ни отскубят тревата! Това няма еквивалент в света...

Не само София - Варненската Морска градина бива отбранявана вече години по-ревностно от връх Шипка! :)

Така, че, г-н Белев - Вие напред и ние след Вас!!! ;)

22.01 2013 в 16:37

Къде беше Тома Белев, когато корояд изяде Витоша и планината ни стана пълна кочина? Точно той трябва да замълчи и да се скрие в миша дупка, защото е сред хората, които погубиха една от нашите планини. Вече на всички стана ясно, че Томато е просто поредния играч за пари и власт. Жалко, че влияе на толкова много млади хора.