Стотици излизат на протест "Долу ръцете от Иракли"

Юлиан Христов 13 януари 2013 в 16:39 2924 1

Гора край плажа Иракли. Снимка: БГНЕС
Гора край плажа Иракли. Снимка: БГНЕС

Протест срещу повторното застрояване на защитената местност "Иракли" ще се проведе в София в понеделник, 14 януари, от 18.00 часа.

Протестът ще тръгне от тръгне по ул. "Граф Игнатиев", ще продължи по ул. "Г. С. Раковски" и бул. "Цар Освободител" и ще приключи до Народното събрание в 18.30ч.

След 6 години протести, дела и стотици акции, ето го и бетонът в Натура 2000 на поредните "еднофамилни къщички" на Иракли! Този път инвеститорът се казва "Емона 2000". Този път планът включва 30 къщи и резиденции, се казва в призива за протест в социалната мрежа.

До момента повече от 1300 души са заявили участие в шествието.

Природозащитници от инициативата “Да спасим Иракли” още миналата седмица предупредиха, че местността не е защитена от застрояване. Според природозащитниците решения като временно преустановяване на строителството в тези зони са крайно недостатъчни. Те твърдят, че единствената работеща мярка е обявяването им за защитени зони по Европейската директива за местообитанията. Ако това не се случи, България е заплашена от съд.

Исканията на природозащитниците са незабавното обявяване на Иракли, Кара Дере и Камчийски пясъци за защитени територии и издаване на заповедите им за защитени зони по Натура 2000 и европейската директива за местообитанията.  "Настояваме за реални действия за спасяването на дюните, а не бързешком да се променят няколко сериозни закона на парче, без обаче да се разширят възможностите за обществен контрол върху институциите", се казва още в призива.

От екоминистерството реагираха веднага със съобщение до медиите, в което се твърди че нарушения няма. Мотивите на ведомството са:

  • Територията, на която е разрешено изграждането на ваканционния комплекс, е била урбанизирана. Към датата на процедиране на инвестиционното предложение в част от имотите е имало съществуващи постройки /бивш пионерски лагер и почивна станция/. Независимо от това директорът на регионалната екоинспекция е изискал да се изготви пълен доклад по ОВОС и оценка за съвместимостта на инвестиционното намерение със зоните от Натура 2000. Процедурата е проведена изцяло съобразно изискванията на екологичното законодателство и при пълна прозрачност.

  • Решението по ОВОС е издадено през август 2011 г. С него се одобрява реализирането на инвестиционното предложение, като са въведени редица условия за всички фази на изпълнението /проектиране, преди започване на строителството, по време на строителството, по време на експлоатацията/, които да гарантират опазването на околната среда и режима на зоните от Натура 2000.

  • По време на изготвянето на доклада са проведени консултации с всички заинтересувани страни, осигурен е обществен достъп на доклада по ОВОС и е проведена среща за обществено обсъждане. Не са получени възражения срещу осъществяването на инвестиционното предложение.

  • Веднага след издаването му решението по ОВОС е публикувано на интернет страницата на РИОСВ Бургас - http://www.riosvbs.eu/reshenia_ovos_2011.html, но то не е обжалвано в законния срок. Сигнали и възражения срещу документа не са постъпвали до този момент нито в инспекцията, нито в централното управление на МОСВ.   

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови