Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Станишев: Цветанов е отговорен за законността на СРС в МВР

OFFNews 24 април 2013 в 15:19 1986 1

Сергей Станишев на разпит в Прокуратурата: Снимка: БГНЕС
Сергей Станишев на разпит в Прокуратурата: Снимка: БГНЕС

Г-н Цветанов отговаря за законосъобразното използване на СРС-та, а аз съм свидетел, който предоставя информация за начина, по който получен сигналът.

Това коментира лидерът на БСП Сергей Станишев, който прекара малко повече от час в Специализираната наказателна прокуратура, където даде показания по аферата с нерегламентираните подслушвания в МВР.

По думите на лидера на социалистите по Закона на МВР и по закона за СРС лично министърът на вътрешните работи отговаря за работа на служба СДОТО. "Тоест, Цветан Цветанов е персонално отговорен и няма филтри между него и ръководството на тази служба. Вътрешният министър отговаря за законосъобразното използване на този инструмент държавата и носи наказателна отговорност, ако има нередности", посочи Сергей Станишев.

Той припомни, че прокуратурата е повдигнала 4 обвинения към бивши служители в СДОТО, след като стана ясно, че 2/3 от информацията, в получения от Станишев сигнал, е достоверна. По думите му, става ясно, че е направен опит за заблуждаване на Прокуратурата, възпрепятстване на правосъдието, както и това, че е имало заличена информация по един насилствен път - с отвертка. „За всичко това носят отговорност преките ръководители. Важното е да се изясни и Прокуратурата да стигне до край в своята проверка: кой е поръчителят”, допълни Станишев.

За Станишев е важно да се изясни и проверката на прокуратурата да стигне до край, за да каже кой е поръчителят. "Кой в България вярва, че служители на МВР, на СДОТО ще си правят някакъв часпром, особено по отношение на този доста обширен списък от лица, за които се твърди, че са подслушвани. Кой вярва на това", попита риторично Станишев.

„Подслушването, в това число и законовото, през последните години в България нарасна неимоверно като брой. Харчат се 100 милиона пари годишно на данъкоплатци за това, а няма пари за пенсионери, майки, хора с увреждания. Само 5% от официалните 45 000 СРС-та влизат в съда и са годни за използване”, каза още Сергей Станишев. Според него, е имало много сигнали през годините и последните месеци, както и много скандали за недостатъчен контрол върху използването на СРС-та. Това е достатъчното основание, което е подтикнало да внесе този сигнал до Прокуратурата.

Не очаквам Бойко Борисов да се освободи от Цветан Цветанов, защото, въпреки лозунга „Имаме воля”, точно за това няма воля, коментира още той. Лидерът на социалистите призова Цветанов да се оттегли от политиката.

„Най-малкото, което Цветанов трябва да направи, е да излезе от политиката, от листите на партия ГЕРБ и от ръководството на Националния щаб на ГЕРБ за изборите. Това е политическо решаване на скандала. И това заяви г-н Цветанов, който пое този ангажимент от свое име”, посочи Станишев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews