Четвърти час следователи разпитват Цветанов

Юлиан Христов 23 април 2013 в 13:26 3478 3

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов беше привикан в Столичното следствие. Снимка: БГНЕС
Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов беше привикан в Столичното следствие. Снимка: БГНЕС

Вече четири часа бившият вътрешен министър е на разпит в Следствената служба в София.

Бившият вътрешен министър Цветанов е привикан и в Спецрокуратурата, където трябва да бъде разпитан по скандала с незаконните подслушвания в МВР.

Междувременно Софийска градска прокуратура (СГП) прокуратурата повдигна обвинения на четирима души от Специализирана дирекция за оперативно-технически операции (СДОТО) в МВР, заради скандала с незаконните подслушвания. 

Сред обвинените е и Радко Димитров, станал популярен като Радко Отвертката. Шефът на 4-и отдел в Специализирана дирекция за оперативно-технически операции (СДОТО) е обвинен за по чл. 287 а, т. 2 НК. Текстът касае унищожаването на записи. 

Прокуратурата повдигна обвинения и на бившите директори на СДОТО от 2009 година насам Сергей Кацаров, Камен Костов и Цветан Иванов затова, че като директори на СДОТО-МВР не са изпълнили задълженията си по служба, от което са настъпили тежки последици. Обвиненията към тях са за злоупотреба с власт и служебно положение. Сергей Кацаров има и второ обвинение - за съставяне на документи с невярно съдържание. 

Цветан Иванов е директор на СДОТО от февруари 2010 до февруари 2011 г. Камен Костов е оглавявал службата от септември 2011 до юли 2012 г. Сергей Кацаров е директор на СДОТО в периода август 2012-април 2013 г. 

От проверката на прокуратурата в СДОТО стана ясно, че там липсва контрол и отчетност при подслушването със специални разузнавателни средства (СРС). Проверката започна след сигнал от лидера на БСП Сергей Станишев до главния прокурор Сотир Цацаров. “Констатирахме редица нарушения в ежедневната работа с автомобила за специализираната техника. Налице са фрапиращи разминавания в пътните книжки на автомобила с техниката”, обяви след проверката зам. главният прокурор Борислав Сарафов. Той обясни, че в СДОТО не съществува писмен регламент за поставените задачи на всеки един от екипа, както и не съществува регламент за провеждането на така наречени тренировъчни излизания, както и писмени резултати от тяхното провеждане.

Сред констатациите на прокуратурата са още липса на контрол върху експлоатацията на специалната техника за подслушване, както и възможност за нерегламентирано ú използване. Тогава стана ясно и че Радко Димитров опитал да отстрани харддиска на записващата апаратура в специализирания автомобил за подслушвания. 

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!