Станишев: Архитект на кабинета са гражданите, аз лансирах трима министри

09 юни 2013 в 15:58 2948 2

Сергей Станишев и Пламен Орешарски, кандидатът на левицата за премиер. Снимка: БГНЕС
Сергей Станишев и Пламен Орешарски, кандидатът на левицата за премиер. Снимка: БГНЕС

Архитектът на кабинета „Орешарски“ са гражданите. Този вдъхновен коментар направи лидерът на БСП Сергей Станишев пред бТВ. Станишев отрече да е автор на списъка министри.

След което призна, че лично е препоръчал трима министри и е доволен от избора им: Драгомир Стойнев (на икономиката и енергетиката), Кристиан Вигенин (на външните работи) и Ангел Найденов (на отбраната).

„За първи път има програмно правителство с ясни ангажименти и те се изпълняват от първото заседание на Министерски съвет. Правителството обяви спешните си мерки. Първата е увеличаване на парите за отглеждане на деца до 2 г. Управлението на Бойко Борисов замрази всички социални плащания”, изтъкна лидерът на левицата и добави: „това не са хвалби”.

Станишев разказа, че докато пътувал за Брюксел, при него дошъл бизнесмен, който му разказал, че е бил рекетиран от държавни служители. „Тази практика десетки, стотици хора са ми я разказвали, но на ухо”, каза той, това е „моделът на газене на ГЕРБ”.

Той коментира назначението на вътрешния министър Цветлин Йовчев, който при предишното управление беше шеф на ДАНС, а по-късно съветник на президента Росен Плевнелиев. „Никой не се съмнява в професионализма на Цветлин Йовчев. За първи път вътрешният министър е професионалист, а не политическа фигура. Това е ясен знак да се прекъсне патризирането на МВР”, каза Станишев, макар напоследък да текат слухове, че Йовчев е назначение на ДПС в кабинета.

Действително, гражданите имаха пръст в реденето на кабинета или по-точно в редакцията му. Ден, след като Орешарски обяви номинациите си за министри, той оттегли една от тях – арх. Калин Тихолов, чиято номинация за министър на инвестиционното проектиране предизвика остра реакция от неправителствени организации и граждани заради ключовата роля на архитекта в скандални проекти като строителството върху пясъчни дюни в Несебър („Дюнигейт“), общия устройствен план на Царево, строеж на самия плаж в Равда и др. Тихолов е свързан с ДПС, чийто водач на листа е бил на местните избори в Несебър през 2007 г. Говори се, че самата идея за такова ново министерство е сценарий на ДПС, което планира чрез ведомството да сложи ръка върху европарите за инфраструктура занапред.

На негово място за министър на инвестиционното проектиране Орешарски назначи колегата му по кабинет от архитектурния университет в София Иван Данов.

Според публикации на сайта „Бивол“, в недалечното минало Данов е източил около 15 000 евро от френската социална система като мним безработен, паралелно развивайки частен бизнес и преподавателска дейност в България. Данов досега не е отрекъл информацията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews