Спецпрокуратурата обвини бургаски общинар в лихварство

Юлиан Христов 02 август 2012 в 14:26 2135 0

Специализиран наказателен съд. Снимка: БГНЕС
Специализиран наказателен съд. Снимка: БГНЕС

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу бившия общински съветник от Бургас Венцеслав Чамурджиев. Той е обвинен в това, че е ръководил организирана престъпна група (с участници Георги Жечев Манчев и Тодор Стефанов Овчаров), създадена с цел незаконна банкова дейност.

Според обвинителния акт - от 2007 г. до 4 ноември 2010 г. Чамурджиев е предоставял без разрешение суми в евро и лева на лица под формата на кредити срещу средно месечна лихва от 10%. Раздадените в инкриминирания период осем лихвени заема на 6 лица са за общо 1 570 000 лева. Кредитите са били краткосрочни, до 12 месеца, като лихвата е зависела от срока за издължаване – колкото срокът е бил по-дълъг, толкова изискваната лихва е била по-ниска. По-ниска е била лихвата и когато в залог са били предоставяни недвижими имоти.

В хода на разследването се установява, че след забавяне на погасителните вноски, Чамурджиев, чрез своите помагачи в незаконната лихварска дейност, и преди всичко с „дясната си ръка“ в престъпната структура Тодор Овчаров – Тафора, изнудва четирима от кредитополучателите със заплахи за физическа разправа и убийство на тях и на членове на семействата им.

Разследването установява, че лихвените заеми между 100 000 и 500 000 лв. са били предоставяни на лица, играещи хазарт в района на Бургас, или на бизнесмени, които не са отговаряли на условията за банкови кредити.

По-голямата част от предоставените суми са издължени на „кредитора“ ведно с договорените лихви. Част от задълженията са погасявани с недвижими имоти, в т.ч. с апартаменти в курортен комплекс Слънчев бряг.

Договарянето и връщането на кредитите в повечето случаи е ставало с посредничеството на доверените лица на Чамурджиев – Манчев и Овчаров, както и на лица, поставени в зависимо положение от Чамурджиев.

„Кредитополучателите“ контактували предимно с въпросните посредници, уговорките се правели устно, като при получаване на сумите, връщането им е било обезпечавано с ипотеки върху недвижими имоти на получателите или прехвърляне на собственост.

Делото е образувано през 2010 г. и водено от Бургаската окръжна прокуратура по обвинения за лихварска дейност и изнудване. След събирането на доказателства за действието на организирана престъпна група разследването е продължено по компетентност от Специализираната прокуратура.

Венцеслав Чамурджиев е с наложена мярка за неотклонение „Парична гаранция“ от 10 000 лв. На Георги Манчев и Тодор Овчаров е наложена „Парична гаранция“ по 5000 лева.

Бургаският общински бе арестуван след полицейска операция заедно с 53-годишния Тодор Овчаров, 27-годишния Георги Манчев и 41-годишния Тодор Атанасов. Срещу Тодор Атанасов и друг път са повдигани обвинения за същото престъпление. През 2009 г. той е смятан за един от членовете на организирана престъпна група за лихварство и изнудване, а за мозък на групата бе сочен Любен Джубрилов - президент на Българската асоциация по обединени бойни изкуства.

На миналите местни избори Венцеслав Чамурджиев успя да вкара трима съветника в местния парламент в Бургас от името на БСДП на Йордан Нихризов, без никаква кампания и само с два плаката на основателя на БСДП д-р Петър Дертлиев, залепени на бинго-зала "Септември".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови