Слух, че Тихолов е станал съветник на Орешарски. МС отрече

17 юни 2013 в 13:20 2646 0

арх. Калин Тихолов
арх. Калин Тихолов

Слух, че арх. Калин Тихолов е бил назначен за съветник на премиера Пламен Орешарски по екологията и регионалното развитие, се появи вчера. Информацията тръгна от сливенския сайт sliven.blogspot.bg.

ОFFNews се свърза с арх. Тихолов, който обаче отказа коментар с думите: "не искам да разговарям с вас, благодаря". От правителствената пресслужба отрекоха за назначението. На въпрос истина ли е, че Тихолов е станал съветник, шеф на пресслужбата на Министерския съвет Ани Димитрова отговори лаконично: "не".

Архитектът бе номиниран за министър на инвестиционното проектиране от премиера Пламен Орешарски. След бурна обществена реакция срещу номинацията, за по-малко от денонощие Орешарски го оттегли и на негово място назначи колегата му от архитектурния университет в София (УАСГ) Иван Данов.

Причината за недоволството бе дейното участие на Тихолов в серия скандални проекти. Той е автор на устройствения план на проекта за застрояване на пясъчните дюни в Несебър (проектът "Дюнигейт"). Архитектът е автор и на общия устройствен план на Царево, който предвиждаше урбанизиране на няколко хиляди декара по южното Черноморие, което попада в природен парк "Странджа". Заради нарушение на екопроцедурата по приемане на плана Европейската комисия започна наказателна процедура срещу България.

Тихолов е и съсобственик на скандалния строеж на плажа в Равда пред базата на Националната спортна академия. Той е съдружник в инвестицията с несебърския общински съветник Георги Георгиев. Строежът бе издигнат на самия пясък, показа геодезично заснемане, поръчано от академията - в нарушение на куп закони и конституцията. Проверка на OFFNews показа, че той не е минал и абсолютно никаква процедура по екооценки. Въпреки това всички институции, сезирани за строежа (освен бургаската екоинспекция, която обяви, че липсват екооценки), го намират за изряден.

В началото на годината, след дългогодишни увещания, парламентът прие 5-годишен мораториум за разпореждане с имотите в базата на НСА. Причината бе, че реституционни претенции за земята в базата, незаконно подкрепени от местната служба по земеделие в Несебър, парцелираха и свиха драстично базата в последните години и тя бе обсадена от хотели. От мораториума депутатите изрично изключиха един - единствен имот в базата на академията - този, на който бе вдигнат строежът на Тихолов и Георгиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews