Скандал заради продажбата на най-големия пенсионен фонд "Доверие"

OFFNews 13 юли 2013 в 18:21 10159 4

Корнелия Нинова. Снимка: БГНЕС
Корнелия Нинова. Снимка: БГНЕС

Назрява скандал заради подготвяната продажба на най-големия български пенсионен фонд "Доверие".

"Пенсионни фондове няма да бъдат приватизирани, камо ли от офшорни фирми", заяви в интервю за БНТ депутатката от Коалиция за България Корнелия Нинова.

В събота цялото ръководство на дружество обяви, че подава оставка заради непрозрачните преговори за смяна на собствеността, водени от мажоритарния собственик ”Виена иншурънс груп”.

За продажбата алармира КНСБ и изрази опасения, че вноските на 1,25 млн. българи може да попаднат в ръцете на компания с неясен краен собственик. Синдикатите заявиха, че ще поискат срещи с премиера Пламен Орешарски, с Комисията за финансов надзор, с Комисията за защита на конкуренцията и ДАНС.

Според досега известната информация най-вероятният купувач на фонда е дружеството "Юнайтед Кепитъл", регистрирано във Великобритания, но с офшорна собственост. Сред основните акционери е българското дружество "Риджънт кепитал", управлявано от Румен Нанов. Самият той е акционер в компанията и представител на един от големите собственици в нея - "Пош ентерпрайзиз" ЛЛС, регистрираното на Сейшелите. В миналото името му се свързва и с управлението на фалиралата през 1995 г. Агробизнесбанк, пише ”Дневник”

Банкерът Цветан Василев също се спряга за възможен купувач на ”Доверие” чрез своето дружество "Бромак".

В отговор на всичко това цялото ръководство на ”Доверие” подава оставка, съобщи досегашният изпълнителен директор на дружеството Даниела Петкова, цитирана от сайта ”Дарик”. "Такава (процедура за продажба) официално все още не е стартирала, но очевидно са водени преговори", посочи Петкова, която е начело на дружеството от 20 години.

По думите й мажоритарният собственик на "Доверие" ”Виена иншурънс груп” е дал публичност на намерението си да продаде пенсионната компания. "Очевидно има водени преговори. Очевидно има ориентация за предпочитан от тях купувач, за което е уведомена Комисията за финансов надзор", каза още тя.

До приемане на оставките сегашният мениджърски екип дружеството ще продължи да се управлява както досега и клиентите му могат да бъдат спокойни за средствата в партидите си, каза Петкова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови