Quantcast

Ситуацията в Сирия влиза в дневния ред на парламента

Последна промяна на 01 септември 2013 в 10:00 1470 3

Сградата на Народното събрание. Снимка: БГНЕС
Сградата на Народното събрание. Снимка: БГНЕС

Още със старта на работата на Народното събрание депутатите ще започнат обсъждане на ситуацията в Сирия. Това заяви председателят на парламента Михаил Миков, цитиран от „Стандарт“.

Обсъждането идва съвсем естествено, защото Народното събрание определя своя дневен ред във връзка със събитията от вътрешната и външната политика, обясни Миков.

Решението за обсъждане на военната намеса в Сирия идва, след като вчера президентът Росен Плевнелиев призова депутатите за широк дебат по въпроса.

В Сирия бяха използвани химически оръжия срещу мирни граждани. Това е абсолютно недопустимо. Виновниците трябва да бъдат посочени и съответно трябва да понесат своето справедливо наказание, каза още Плевнелиев.

Депутатите трябва да направят това, което беше направено в други европейски държави – да се посочат ясно аргументите и да се прецени ролята на всеки един в кризата, в която се намира регионът.

Парламентът е независима институция, нека всеки да си гледа правомощията, заяви в отговор Миков. По думите му засега няма конкретна дата за началото на дискусията, но ситуацията се наблюдава с повишено внимание.

Темата за Сирия ще бъде разгледана и заседание на Изпълнителното бюро на БСП във вторник. В партията надделява позицията, че е необходимо да се изчакат решенията на ООН, които ще бъдат взети след доклад относно използването на химическо оръжие в Сирия. Очаква се докладът да е готов до две седмици.

От ГЕРБ се обявиха за изслушване в парламента на премиера Пламен Орешарски относно подготовката на страната за поемане на бежанската вълна. От „Атака“ пък внесоха проекторешение на декларация за неутралитет на България при евентуален военен конфликт. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.09 2013 в 14:18

Набъузо да опуавим и Сиуия.

01.09 2013 в 10:43

Еми ето... Не могат да подадат оставка, защото страната е в криза. Те искат, но няма да е отговорно. Все пак по време на воина падат наи-големите рушвети.

01.09 2013 в 10:17

Едно време, когато в Москва някой пръднеше, нашите тука, като чуеха, направо се насираха. Сега е същата работа, ама се ослушват в друга посока.