Ситуацията в Сирия влиза в дневния ред на парламента

OFFNews 01 септември 2013 в 10:00 2203 3

Сградата на Народното събрание. Снимка: БГНЕС
Сградата на Народното събрание. Снимка: БГНЕС

Още със старта на работата на Народното събрание депутатите ще започнат обсъждане на ситуацията в Сирия. Това заяви председателят на парламента Михаил Миков, цитиран от „Стандарт“.

Обсъждането идва съвсем естествено, защото Народното събрание определя своя дневен ред във връзка със събитията от вътрешната и външната политика, обясни Миков.

Решението за обсъждане на военната намеса в Сирия идва, след като вчера президентът Росен Плевнелиев призова депутатите за широк дебат по въпроса.

В Сирия бяха използвани химически оръжия срещу мирни граждани. Това е абсолютно недопустимо. Виновниците трябва да бъдат посочени и съответно трябва да понесат своето справедливо наказание, каза още Плевнелиев.

Депутатите трябва да направят това, което беше направено в други европейски държави – да се посочат ясно аргументите и да се прецени ролята на всеки един в кризата, в която се намира регионът.

Парламентът е независима институция, нека всеки да си гледа правомощията, заяви в отговор Миков. По думите му засега няма конкретна дата за началото на дискусията, но ситуацията се наблюдава с повишено внимание.

Темата за Сирия ще бъде разгледана и заседание на Изпълнителното бюро на БСП във вторник. В партията надделява позицията, че е необходимо да се изчакат решенията на ООН, които ще бъдат взети след доклад относно използването на химическо оръжие в Сирия. Очаква се докладът да е готов до две седмици.

От ГЕРБ се обявиха за изслушване в парламента на премиера Пламен Орешарски относно подготовката на страната за поемане на бежанската вълна. От „Атака“ пък внесоха проекторешение на декларация за неутралитет на България при евентуален военен конфликт. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!