Шефът на АПИ: Боли ме за всяка катастрофа

Елица Мартинова 20 август 2013 в 08:52 2311 5

Инж. Лазар Лазаров СнимкаБГНЕС
Инж. Лазар Лазаров СнимкаБГНЕС

„Естествено, че се чувствам отговорен, аз се чувствам отговорен за всяка жертва и катастрофа. Колкото и смешно да звучи, наистина ме боли, когато по българските пътища - и то по участъци, където не трябва да стават катастрофи, такива все пак се случват“, каза пред БНТ председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ Лазар Лазаров.

Той бе категоричен, че участъкът край гара Яна, на който вчера стана зловеща катастрофа, отнела живота на двама души, не е можел да се пусне в експлоатация по-рано.

По думите му откриването на отсечката се е случила в най-ранния възможен момент. Той подчерта, че по план участъкът е трябвало да заработи в сряда, но заради засиления трафик властите решили да ускорят процедурите.

Според шефа на АПИ по-ранното пускане би съкратило времето за инспекции на новия път, което впоследствие би довело до хаос на отсечката.

„По време на проверката констатирахме редица пропуски по отношение на обекта, които дори и да се нарекат козметични, трябва да бъдат отстранени. Визуално не се виждат от ползвателите, но представете си, че пуснем движението по новоизградения участък и след това започнат да се мотат едни багери, едни камиончета, работници с лопати“, обясни шефът на АПИ.

Лазаров отхвърли обвиненията, че по-ранното пускане на отсечката би предотвратило вчерашната катастрофа.

„Участъкът беше пътна права с добра видимост, в момента просто витаят различни догатки“, каза Лазаров.

По думите му подготовката по церемонията не е затруднила движението по пътя и не е допринесла за катастрофата.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови