СДС обеща гражданска квота в листите си

Елица Мартинова 27 февруари 2013 в 12:37 2251 1

Емил Кабаиванов  Снимка:Сергей Антонов
Емил Кабаиванов Снимка:Сергей Антонов

„Ние подкрепяме гражданското участие, защото смятаме, че гласът на гражданите трябва да бъде чут. За тази цел предлагаме създаването на Обществен съвет към нашите демократични организации, които започнахме консолидация. Този съвет трябва да излъчи гражданска квота в листите за следващите парламентарни избори“, заяви на брифинг на СДС в сряда председателят на ПП „Обединени земеделци“ Петя Ставрева.

Това е и намерението на целия Съюз на демократичните сили, съгласи се лидерът на СДС Емил Кабаиванов.

„По този начин гражданите ще могат ефективно да се включат във важния дебат за бъдещето, политиките и приоритетите на страната, подчерта тя. За да има яснота, прозрачност и ефективност в работата на гражданските организации ще настояваме служебното правителство да създаде публичен регистър на неправителствените организации, които са част от консултативни органи към държавните институции и които работят със средства от европейския и националния бюджет“, допълни още Ставрева.

Синият лидер Кабаиванов настоя за повторни промени в Изборния кодекс, които да върнат преференциалния вот за следващите парламентарни избори.

Той предложи още идното 42-ро Народно събрание да подготви проект за нова Конституция и в рамките на две години да свика Велико народно събрание.

По този начин СДС отговори на две от основните искания на протестите в страната – гражданска квота в партийните листи за следващите избори и приемане на нова Конституция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!