СДС обеща гражданска квота в листите си

Последна промяна на 27 февруари 2013 в 12:37 1670 1

Емил Кабаиванов  Снимка:Сергей Антонов
Емил Кабаиванов Снимка:Сергей Антонов

„Ние подкрепяме гражданското участие, защото смятаме, че гласът на гражданите трябва да бъде чут. За тази цел предлагаме създаването на Обществен съвет към нашите демократични организации, които започнахме консолидация. Този съвет трябва да излъчи гражданска квота в листите за следващите парламентарни избори“, заяви на брифинг на СДС в сряда председателят на ПП „Обединени земеделци“ Петя Ставрева.

Това е и намерението на целия Съюз на демократичните сили, съгласи се лидерът на СДС Емил Кабаиванов.

„По този начин гражданите ще могат ефективно да се включат във важния дебат за бъдещето, политиките и приоритетите на страната, подчерта тя. За да има яснота, прозрачност и ефективност в работата на гражданските организации ще настояваме служебното правителство да създаде публичен регистър на неправителствените организации, които са част от консултативни органи към държавните институции и които работят със средства от европейския и националния бюджет“, допълни още Ставрева.

Синият лидер Кабаиванов настоя за повторни промени в Изборния кодекс, които да върнат преференциалния вот за следващите парламентарни избори.

Той предложи още идното 42-ро Народно събрание да подготви проект за нова Конституция и в рамките на две години да свика Велико народно събрание.

По този начин СДС отговори на две от основните искания на протестите в страната – гражданска квота в партийните листи за следващите избори и приемане на нова Конституция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.03 2013 в 02:37

Г-н Кабаиванов, наистина много великодушно от ваша страна. Все пак нещо отколкото нищо, нали!? Нищо лично, моля ви, но:
- обещава се нещо което реално вече не съществува!
- тепърва ще се връща за преразглеждане закон (кодекс) който точно преди 10 дни (21 Фев) по предварителен сценарий (под пушилката около оставката на Великия вожд) беше променен от управляващото мнозинство и удобно за тях отхвърлиха преференциалния вот! Какви ли биха били шансовете за успех? Случайно съвпадение ли е точно на този ден оставката беше гласувана и защо точно този ден кодекса беше претупан?
- преференцианото гласуване е осакатена форма на мажоритарно гласуване, което ужким дава право да се избират личности. Да, ама не! Тези личности пак ще са от партийните централи!
- всеки гражданин поставен в партийна листа (независимо с преференциален вот или без) автоматично се превръща от независим във изключително зависим - хем не е член на партия, хем всеки момент може да бъде притиснат, изолиран или просто употребен. Ни риба, ни рак!
- вместо да се залага на вече злощастно употребен "куц кон преференциален вот" защо просто не се внесе предложение за изменение на изборния кодекс по отношение на пропорциите мажоритарно към пропорциално представителство. Избор богат:
1. изцяло мажоритарни избори - никой не е ощетен, нито партиите нито гражданите. Всеки може да издига кандидати на равни начала по определен еднакъв за всички ред. Аргументите с липса на представителност и поляризиране на политическото пространство, моля в някоя детска градинка, на конгрес на партократите или в сценария на политически трилър. Вожд на партия може и да не бъде избран - тъкмо ще имат повод за избор на нов (и поредната кьор софра :-) )!
2. смесена 50/50: 50% пропорционални само за партийни листи и кандидати и 50% само за независими кандидати и кандидати на граждански организации (истински, не казионни). Може да се добави преференциалния вот към пропорционалното представяне и да партиите да включват който си искат в партийните листи. Партиите ще са ощетени с 50%! Ами независимите кандидати няма ли да са!?!? Затова по-добре т.1.
3. смесена 33/67: 33% пропорционален вот само за партийни листи и кандидати и 77% мажоритарен вот за всички и партии и независими кандидати. Не се харесва от партократите!? Вижте по-долу т.4.
4. 100% мажоритарно представителство и изцяло само за напълно лустрирани независими кандидати, необвързани по абсолютно никакъв начин в настояще или минало с политически партии, специални служби, подземни структури или тъмни сделки. Всички партии ще са включени в консултативни съвети до предварително определени бройка, достигнати децибели и брой нецензурни думи и лични нападки по време на събитие. Ще имат право да се обединяват по каквито си искат идеи, платформи, каузи, цветове. Във всеки град ще им бъде отредена специална трибуна (нещо като северния ъгъл на Хайд парк) да водят партизански войни, дебати, разгръщат стратегии и тактики и т.н. техните си му там партийни работи и дискусии. Дотации и финансово подпомагане единствено при успешно реализирана прокарана от определена партия идея. Тогава обществеността може да признае, че политическите партии са истинското учебно заведение за управляващи демократи. А нас гражданите - просто ни оставете да си подредим държавата.
Благодаря за вниманието.